Balatoni 5letek: Csodahelyek Fonyódon

Hiába jelzik a szürke, esőt hozó felhők, a hőmérők lassabban emelkedő higanyszálai, hogy kopogtat az ősz, a Balatontól nem kell búcsút venni. Rengeteg látnivaló, túraút, vendéglátóhely között válogathatnak a nagy tóhoz érkezők, bízva a vénasszonyok nyara melegítő napsugaraiban. Stábunk felfedezte Fonyód csodahelyeit!

Fonyód a XX. század elején, a századforduló elején vált egyre közkedveltebb nyaraló-, üdülőhellyé. Ebben kulcsszerepet vállalt dr. Szaplonczay Manó tisztifőorvos, akinek ma a róla elnevezett panoráma sétány állít emléket.

Fonyódon a szerda és a szombat is piacnap, itt árulják a pacsnit. A pacsni egy hagyományos, magyar sütemény, először a II. világháború után, 1945-ben jegyezték fel a receptkönyvek.

A fonyódi Pacsni-szigeten többféle ízben kapható a vajas, rétegelt tésztából készült ínyencség. Fogyaszthatjuk az édes, hagyományos verzióját, vagy a modernebb, sósat baconnel, sajttal ízesítve.

Egy múlt századi szerelem emlékhelye a Kripta Villa. Senkit se ijesszen el a név, hiszen a Kripta Villa nem más, mint egy kávézó, amely ősszel és télen is várja hétvégenként a vendégeket. A vendéglátó helyiség tetőteraszáról bámulatos panoráma várja az oda látogatókat, akik nemcsak a Balaton páratlan szépségében, hanem az északi part vulkanikus hegyeiben is gyönyörködhetnek. A Kripta Villában azt tervezik, jövő nyártól bővítik a sütemény és pékáru kínálatot, délidőben pedig grillkonyha várja majd az ínyenceket magyaros kolbászkákkal, csevappal.

A fonyódi főtéren a Padlás Bisztrót sem érdemes kihagyni, ha arra járunk. A harmadik emeleten kialakított étteremben nemcsak a balatoni panoráma, hanem a látványkonyha hívogatja még a gasztronómia szerelmeseit. A bisztróban kiemelt figyelmet fordítanak rá, hogy a minőségi alapanyagokat a helyi őstermelőktől szerezzék be, így például a zöldségeket, gyümölcsöket, a sajtokat, kecskesajtot, a vad- és marhahúst a fonyódi piacról, a közeli termelőktől vásárolják.

Fonyódon található a Balaton egyik legforgalmasabb kikötője, benne a leghosszabb mólóval, amely 464 méter hosszú. Innen is érdemes egy pillantást vetni a túlpartra, vagy csak lehuppanni egy padri és elmerengve bámulni a vizet, magunkba szívni az éltető napsugarakat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=7EboD

DpJ_y0&feature=emb_logo

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Pisztráng és bor a tóparton

A mediterrán környezetben három napon át három színpadon váltották egymást a zenekarok, miközben a vendégek a Balaton-felvidék legjobb borait tesztelhették és a változatos módon elkészített

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250