Balatoni 5letek: Csodahelyek Fonyódon

Hiába jelzik a szürke, esőt hozó felhők, a hőmérők lassabban emelkedő higanyszálai, hogy kopogtat az ősz, a Balatontól nem kell búcsút venni. Rengeteg látnivaló, túraút, vendéglátóhely között válogathatnak a nagy tóhoz érkezők, bízva a vénasszonyok nyara melegítő napsugaraiban. Stábunk felfedezte Fonyód csodahelyeit!

Fonyód a XX. század elején, a századforduló elején vált egyre közkedveltebb nyaraló-, üdülőhellyé. Ebben kulcsszerepet vállalt dr. Szaplonczay Manó tisztifőorvos, akinek ma a róla elnevezett panoráma sétány állít emléket.

Fonyódon a szerda és a szombat is piacnap, itt árulják a pacsnit. A pacsni egy hagyományos, magyar sütemény, először a II. világháború után, 1945-ben jegyezték fel a receptkönyvek.

A fonyódi Pacsni-szigeten többféle ízben kapható a vajas, rétegelt tésztából készült ínyencség. Fogyaszthatjuk az édes, hagyományos verzióját, vagy a modernebb, sósat baconnel, sajttal ízesítve.

Egy múlt századi szerelem emlékhelye a Kripta Villa. Senkit se ijesszen el a név, hiszen a Kripta Villa nem más, mint egy kávézó, amely ősszel és télen is várja hétvégenként a vendégeket. A vendéglátó helyiség tetőteraszáról bámulatos panoráma várja az oda látogatókat, akik nemcsak a Balaton páratlan szépségében, hanem az északi part vulkanikus hegyeiben is gyönyörködhetnek. A Kripta Villában azt tervezik, jövő nyártól bővítik a sütemény és pékáru kínálatot, délidőben pedig grillkonyha várja majd az ínyenceket magyaros kolbászkákkal, csevappal.

A fonyódi főtéren a Padlás Bisztrót sem érdemes kihagyni, ha arra járunk. A harmadik emeleten kialakított étteremben nemcsak a balatoni panoráma, hanem a látványkonyha hívogatja még a gasztronómia szerelmeseit. A bisztróban kiemelt figyelmet fordítanak rá, hogy a minőségi alapanyagokat a helyi őstermelőktől szerezzék be, így például a zöldségeket, gyümölcsöket, a sajtokat, kecskesajtot, a vad- és marhahúst a fonyódi piacról, a közeli termelőktől vásárolják.

Fonyódon található a Balaton egyik legforgalmasabb kikötője, benne a leghosszabb mólóval, amely 464 méter hosszú. Innen is érdemes egy pillantást vetni a túlpartra, vagy csak lehuppanni egy padri és elmerengve bámulni a vizet, magunkba szívni az éltető napsugarakat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=7EboD

DpJ_y0&feature=emb_logo

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Mi lesz az Év strandétele?

Az idei fő újdonság az, hogy külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel

tovább olvasom »

Kultkikötő hat helyszínen

A Balaton legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválján fellép mások mellett Mácsai Pál, Oláh Ibolya, Hobo, Dés László, Kiss Tibi, Pokorny Lia, Grecsó Krisztián, Szabó Győző, Rezes

tovább olvasom »

Elfújta a szél az algákat

Közölte, mióta a tó vizének hőmérséklete 20 Celsius fok fölé emelkedett, megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok. Június elejétől folyamatosan emelkedik a víz

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250