A Balaton környékén tombol az influenzajárvány, 5 tipp, hogyan előzd meg a betegséget! - Balaton Televízió hírportál

A Balaton környékén tombol az influenzajárvány, 5 tipp, hogyan előzd meg a betegséget!

Somogy és Veszprém megyében nagymértékben nőtt az orvoshoz fordulók száma egy hét alatt, Zala megyében jobb a helyzet.

Somogy és Veszprém megyében is nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma.

A Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály az influenza figyelőszolgálat adatairól kiadott közleménye alapján Magyarországon tombol az influenzajárvány, csak január harmadik hetében 16 850 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A Balaton körül Somogy megyében a legsúlyosabb az influenzajárvány

A Balaton környékét sem kíméli az influenza vírusa, megnéztük, hogy a tavat határoló három megyében (Somogy, Veszprém, Zala) az influenza figyelőszolgálat adatai alapján mennyire súlyos a helyzet.

Magyarország megyéiben 100 000 lakos közül átlagosan 171 lakos fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Somogy megyében súlyosabb a helyzet az országos átlagnál, itt 100 ezer lakosra vetítve 181,7 volt az orvoshoz fordulók száma.

Fotó: Freepik

Ugyanez az érték Veszprém megyében 168. A legjobb a helyzet Zala megyében, itt 90,5 ez a szám, ami ráadásul csökkenést mutat az előző heti adatokhoz képest, míg Somogy és Veszprém megyében nagymértékben nőtt az orvoshoz fordulók száma egy hét alatt!

Látogatási tilalmak a kórházakban

Sokat elárul az is, hogy a laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést az ország hat területen diagnosztizáltak, és ebből az egyik terület épp Somogy megye. Az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti osztályán, az onkológiai centrumban és a központi intenzív osztályon, és a zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet krónikus belgyógyászati osztályán.

Mit tehetsz, ha szeretnél idén kimaradni az influenzajárványból?

5 tipp, amikkel lecsökkentheted annak az esélyét, hogy te is elkapd az influenzát:

1. Kerüld a tömeget, amennyire lehet! – Jó, ha influenzajárvány idején tömegközlekedés helyett autóval, kerékpárral vagy gyalog mész be a munkahelyedre. A zsúfolt diszkókat és plázákat is érdemes ilyenkor elkerülni.

2. Moss gyakran kezet! – Ez kiemelten fontos, mikor hazaérsz, illetve mikor beérsz a munkahelyedre. Ilyenkor érdemes fertőtlenítő hatású folyékony szappant használni kézmosáshoz.

Fotó: Pixabay

3. Fertőtlenítsd a levegőt! – Érdemes gyakran szellőztetni, de emellett fertőtlenítő hatású illóolajak párologtatása is javasolt ilyenkor. Erre alkalmas a teafa, az eukaliptusz, a menta és a citromolaj. Csak 100%-os illóolajat használj, és minden alkalommal 10-15 cseppet csepegtess a párolóedénybe!

4. Ne dörzsöld a szemeid! – Ugyan nincs benne a köztudatban, de az influenza vírusa a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, ezért ne piszkáld, dörzsölgesd a szemeid!

5. Erősítsd az immunrendszered – A legyengült immunrendszer fogékonyabb a fertőzésekre, erősítsd meg szervezeted: fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, szedj multivitamin készítményt, sportolj heti legalább 3 alkalommal, és sajátíts el valamilyen relaxációs technikát!

Fotó: Pixabay

Amennyiben mégis észleled magadon az influenza tüneteit (magas láz, elesettség érzés, végtagfájdalmak, torokfájás, köhögés), fordulj mihamarabb kezelőorvosodhoz.

Forrás: antsz.hu / Balaton Televízió