Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 8., szerda

Az év strandétele a Balatonnál

Gabit Balatonfenyvesen látogattam meg a Balaton Televízió stábjával, ahol a Konyhám nevű strandbüfé tulajdonosa. Annyian ajánlották a helyet, hogy meg kellett néznem a saját két szememmel is, illetve itt, ebben a szituációban, inkább meg kellett kóstolnom a helyet. Jelentem: a pletykák igazak, és fantasztikus kényeztetésben részesültek az ízlelő bimbóim.

Szikra Gabinak van a legbájosabb mosolya a vidéken, mindig volt pár kedves szava, a vendégeihez pedig egészen egyszerűen leült és fogásokat ajánlott, vagy épp az elfogyasztott ebédről kérdezte őket. Mindezt úgy tette, mintha mindegyik asztaltársaság a személyes ismerősei, jóbarátai lennének, pedig akkor látta őket először.

No, de nem Gabi jellemrajzát akarom felvázolni, hanem azt, amit a konyhájából kihozott. Minden étel megkomponálva, egyszerű alapanyagok háziasítása oly módon, hogy az már egy strandon szinte gourmet. Ha kedvencet kellene megjelölnöm, nem tudnék, pedig a fél repertoárt végig ettem. Egyetlen pillanatig sem csodálkoztam azon, hogy az itt készített, „gofcsi” névre hallgató étel lett az év strand étele 2018-ban. És ami a legjobb az egészben, ezt az ételt együtt is elkészítettük, természetesen kamerák előtt.

Mi is az a gofcsi? Hát egy házasságból született gyermek: apja gofri, anyja tócsni! Egy sűrű, sós, palacsinta jellegű gofri alap, majd ebbe belekevert hagymás, gofrisütőben kisütve, fűszeres tejfölhabbal, kolbászmorzsával, kecskesajttal, paradicsommal, lilahagymával, esetleg a kolbász helyett, kacsapörccel tálalva. Szóval minden van rajta, amit az ember lánya kívánhat.

Kellemes, mert nem hagy olajos lenyomatot, nem szívja magát tele zsírral és üdítőek rajta a különböző feltétek. Egyszerű, de ugyanakkor attraktív. Olyan magyaros, de benne van az új irányzatok fuvallata. Kívül ropogós, de mégis lágy.

Ami pedig még említésre méltó, hogy Gabi elmondása szerint, törekednek a helyi alapanyagok beszerzésére, így a repertoárjukban természetesen megjelenik a balatonfenyvesi angus marha is.

Gofcsi, ahogy Szikra Gabriella készíti

Hozzávalók:

  •         3 szem főtt krumpli – héjában megfőzve
  •         1 db. hagyma, amit kockára vágunk és zsiradékon kicsit megfuttatunk
  •         3 tojás
  •         kb. 1 dl. tej
  •         kb. 1 dl. víz
  •         kb. 5-7 ek. liszt
  •         só, bors
  •        opcionális hozzávalók, ami a gofcsira kerülhet: kolbász morzsa,  tejföl hab, kecske sajt, reszelt sajt, lila hagyma, paradicsom stb.
  •         pici olaj a sütéshez

A főtt krumplit krumplinyomón összetöröm. A hagymát zsiradékon  megpirítom, majd összekeverem a krumplival, és tovább pirítgatom kicsit. A  többi hozzávalóból egy sűrűbb palacsinta tésztát készítek és elkeverem benne a hagymás tört krumplit.  Az így kapott „gofcsit” gofri sütőben kisütöm, majd tetszőlegesen megpakolom azokkal a hozzávalókkal, amit  szeretünk, vagy amit a frigóban találunk.

Megjegyzés: A kapott masszát gofrisütő hiányában serpenyőben is kisüthetjük, úgy is tökéletes lesz.

 

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!