A sütő rácsára fektessük a három milliméter vastag almakarikákat, körte gerezdeket. Ötven-hatvan fokon szárítsuk nagyjából nyolc órán át, akár éjszaka is lehet. Támasszuk ki kissé a sütő ajtaját, hogy a gőz kijöjjön.
A szilvát maggal együtt kezdjük aszalni. Amikor elkezd ráncosodni, lökjük ki belőle a magot, aztán süssük tovább, úgy tíz órát. Az első egy órában 60, aztán 40-50 fokon. Cukrozni nem kell, de a sütőbe tegyünk alufóliát, mert lehet, hogy csepeg majd, amit aszalunk.
Az aszalt gyümölcsöt üvegekbe rétegezhetjük dióval. Dió, vagy mandula a szilva belsejébe is kerülhet, azonban előtte pirítsuk meg, hogy ne avasodjon olyan hamar.
Zárt üvegben tároljuk az aszalványokat, de figyeljünk rá, nehogy megpenészesedjen. A szilvát tüllzsákban tartsuk, abban még tovább száradhat.
Ha van időnk, az aszalt gyümölcs darabokat csokiba márthatjuk, így házi szaloncukrot is készíthetünk. Még finomabb, ha a sárgabarackból, szilvából teszünk az aprítógépbe, mézzel, fűszerekkel együtt készítünk pépet. Kis gombócokat formázzunk, majd forgassuk étcsokiba. A csomagolásba be lehet vonni az egész családot.