Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 24., szerda

A tönkölyös vekni a legfinomabb

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást – közölte a hivatal.

Tájékoztatásuk szerint alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a “hatósági kosárba”, amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott.
Közölték: a tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.


Minőség szempontjából a tartósítószer és savfok vizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!