Fákon, tuskókon, fadarabokon, gyökéren fordul elő a téli fülőke. Kistermetű, a kalapja okkersárga, ragadós. Lemezei sűrűn állnak, fehérek, halvány sárgák. Tönkje vékony, sötétbarna, bársonyos. Húsa vékony, halványsárga, halszagú. Általában csoportosan terem. A gyógyászatban is használták ekcémás tünetek ellen, továbbá reumás eredetű szívbetegségek gyógyítására.
Amit én a saját házunknál egy tuskón találtam, az sem ragadós, sem halszagú nem volt.
Először csak lefotóztam és átküldtem a nagy gombász hírében álló kollégámnak, szerinte ehető fajta terem-e a kertemben. Ő szinte teljes bizonyossággal állította, hogy értékes gombát fedeztem fel, és fogyasztható, de azért mindenképp vigyem el szakértőhöz. Leszüreteltem, dobozba tettem, és reggel első dolgom volt a vásárcsarnokba menni, ahol szakavatott szemek első pillantás után megállapították, hogy valóban téli fülőkével van dolgunk, amit gyorsan készítsek el, mert hamar aszalódik.
Gyors tempóban recepteket kerestem, hogy mire tudnám felhasználni, majd három egyszerű étellel debütált nálam ez a kalapos.
Mibe tegyük? Bármibe! Ideális levesekbe, telt íze miatt mindegyikben jól megállja a helyét, de főzhetünk belőle tejszínes, sűrű krémlevest is, mert úgy is kitűnő. Húsok mellett is jól érvényesül ragunak, vagy akár tehetjük töltelékbe is. Ha akkor szerencse ér bennünket, mint engem, hogy majd három kilógrammot talál, az a fagyasztás helyett inkább a szárítást használja tartósításként.
Két receptet hoztam, melyből bármelyik jó választás lehet.
Szárzelleres téli fülőke leves
Hozzávalók:
- kb. 25-30 dkg. téli fülőke
- kb. 20 cm. hosszú póré
- 1 csg. szárzeller
- 1 szál répa
- 2 dl. zsíros tejszín, vagy tejföl
- olaj
- só, bors
- 1 db. vastagra sütött sós palacsinta – feltétként
A gombát, ha kell, megtisztítjuk, a zellert kb. 1 cm darabokra, a pórét apróra, a sárgarépát karikára vágjuk.
Az olajon először a hagymát, majd a répát, utána pedig a zellert gyorsan megpároljuk, felöntjük vízzel, vagy húsleves alap lével, majd beletesszük a gombát, fűszerezzük.
Kb. 10 perc alatt készre főzzük és tetszés szerint vagy tejszínnel, vagy tejföllel besűrítjük.
Feltétnek egy sós palacsintát üresen feltekerünk, és szeletekre vágva betétként adjuk a leveshez.
Gombakrém fülőkéből
Hozzávalók:
- kb. 20 dkg. téli fülőke
- kb. 15 dkg. bármilyen más gomba, de ha nagy mennyiség van fülőkéből, akkor nem kell
- póréhagyma/1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 2 ek extra szűz olíva olaj
- 1 tk balzsam ecet
- só, bors
- 1 nagy csokor petrezselyem
A gombát megtisztítjuk és nagyobb darabokra, a pórét karikára vágjuk. Kevés olajon a hagymát megfuttatjuk, majd rátesszük a gombákat. sózzuk, borsozzuk, és kb. 5-8 perc alatt készre pároljuk. Ez idő alatt durvára vágjuk a petrezselymet.
Ha a gomba elfőtte a levét, akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, az extra szűz olíva olajat, az ecetet, a petrezselymet és bot mixerrel pürésítjük.
Az alapot tovább ízesíthetjük mustárral, mézzel, egyéb fűszerekkel is. Azonnal fogyasztható, de a legfinomabb akkor, ha hagyjuk kicsit összebarátkozni az ízeket a hűtőszekrényben legalább két órát.
Pirítóssal kiváló.