A spágatöktől a kolbásztökig - Balaton Televízió hírportál

A spágatöktől a kolbásztökig

Csodás szeptember van. A kiskertek ilyenkor ontják az ősz kincseit. Csordultig tele vannak a paradicsom tövek, lassan beérik a fűszerpaprika, és mindjárt időszerűvé válik a krumpliszedés.

A spenótból még mindig lehet szedni és a tökök elérték a növésben a maximumot.

A családom imádja a tökféléket, és mivel én pedig a családomat imádom, így gyakran készítek tökös ételeket.

A tök az a fajta zöldség, amit százféle képpen el lehet készíteni.

Főzeléknek, rántva, töltve, köretnek, mártogatósként, rakottasnak, salátába és persze kedvelem savanyítva is.

Az idén ajándékba kaptam három furcsa alakú tököt. Sosem láttam még ilyet. Mint kiderült kolbásztökökről volt szó. Ez a fajta van, hogy két méterre is megnő. Nincs akkora víztartalma, mint a fajta társainak, így az íze is karakteresebb.

Megenni viszont nem lehet minden időszakában. Akkor igazán finom, amikor a körmünket még akadály nélkül beletudjuk nyomni. Amikor a héja már kemény, akkor viszont már csak dísznek való.

Van egy legenda erről a fajtáról: ha levágunk belőle egy darabot, akkor olyan, mint a gyík farka, újra, illetve tovább nő.

Mindenkit el kell keserítenem, ez az állítás nem felel meg az igazságnak, tovább nem nő, viszont az tény, hogy maga a tök nem megy tönkre a szárán, tehát legközelebb is felhasználható.

Nézegettem, forgattam a kezemben, aztán eldöntöttem, hogy megtöltöm.

Valahogy vágytam egy kis változatosságra, így a tököket keleti füszerezésű töltelékkel töltöttem meg.

Töltött kolbásztök

Hozzávalók

  • kb. 1,5-2 kg. kolbásztök
  • 0,5 kg. darált pulykahús
  • bors
  • fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 1 csokor újhagyma
  • kb. két marék főtt bulgur
  • 2 db. tojás
  • 2 ek.  szójaszósz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. oliva olaj

Elkészítés:

A tököt pucoljuk meg, majd a magját kaparjuk ki.

Az újhagymát vágjuk karikára és az olajon kicsit pároljuk át, majd jöhet a darálthús.

Pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg kb. 1 mokkás kanál fahéjjal.

Ha a hús megpuhult vegyük le a tűzről és ha kihűlt adjuk hozzá a bulgurt, a két nyers tojást, a szójaszószt, a mazsolát és az apróra vágott petrezselymet.

Töltsük meg ezzel a töltelékkel a tököket és sütőbe téve kb. 30 perc alatt elkészül.

Izgalmas ízű, vacsora étel, de természetesen ebédnek is nagyszerű.

Madarász Ildikó