A nyolc és nyolcvanévesek sportága - Balaton Televízió hírportál

A nyolc és nyolcvanévesek sportága

Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna és Martinek János egyelőre nem tart attól, hogy a Laser Run kiszorítja az öttusát az ötkarikás játékok programjából.

Az öttusa kombinált versenyszámából kialakított Laser Run, magyar nevén a lézerlövéses futás még csak négy éves múltra tekinthet vissza, de máris olyan nemzetközi eseménysorozattal büszkélkedik, amely 60 ország 100 városát, köztük Budapestet hálózza be. Az UIPM Global Laser Run City Tour (GLRCT) nevéből is következően a Nemzetközi Öttusa Szövetség kezdeményezésére indult hódító útjára. Vonzereje abban is rejlik, hogy a 8 éves gyerekek ugyanúgy benevezhetnek a helyi versenyekre, mint a jó karban lévő nyolcvanasok, persze mindenki a maga korcsoportjában.  Az új versenyforma viharos gyorsaságú elterjedéséből néhányan hajlamosak máris azt a következtetést levonni, hogy előbb vagy utóbb, konkrétabban a 2024. évi párizsi nyári játékok után a Laser Run helyet cserélhet az olimpiai programban az öttusával.

Különleges premier a Margitszigeten  

Az 1912 óta az olimpiai sportágak közé tartozó öttusa kalandos történetében az idei világbajnokság lesz az első, amelyre a lézerlövéses futás képviselői is benevezhetnek. A „dupla VB” vállalkozó szellemű házigazdája Budapest, a helyszín pedig 20 évi szünetet követően ismét a Margitsziget. Már most, a rajt előtt több mint öt hónappal biztosra lehet venni, hogy a „lézeresek” sokkal, akár ötször-hatszor is többen lesznek, mint az öttusázók

Vörös Zsuzsanna, Athén aranyérmese, a magyar öttusa első és egyedüli olimpiai bajnoknője elképesztően gyorsnak tartja a Laser Run előre törését, de nem feltételezi, hogy a nemzetközi szövetség feláldozná a sportágát az újítás oltárán.

„Kétségtelen, hogy a jövőjére gondoló nemzetközi szövetség több vasat tart a tűzben, és a Laser Run elterjedésének köszönhetően folyamatosan növekedik a tagországainak száma, ez viszont nem arra mutat, hogy az öttusa a végét járná. Éppen ellenkezőleg: az egynapos versenyek és azoknak az eladhatósága megerősítette a helyünket az olimpiai programban, ennek köszönhetően a sportág marketingértéke is csak növekedett. Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy derekasan kivettük a részünket a világ- és Európa-bajnokságok megrendezéséből, sőt, magasra emeltük a minőségi elvárások mércéjét más országok eseménygazdái előtt” – nyilatkozta Vörös Zsuzsanna az SzPress Hírszolgálatnak.

Az olimpiai bajnoknő szerint Budapest és a magyar öttusasport csak jól jöhet ki a szeptember 2-án kezdődő és 8-án záruló sportági „csúcstalálkozóból.”

„Ritka jó lehetőség ez nekünk, mert a lézerlövészes futásra benevezett sportolók most meggyőződhetnek arról, hogy az öttusa milyen sokszínű sportág, milyen erényekre és tudásra van szükség ahhoz, hogy valakiből éremvárományos versenyző lehessen. Ennél jobb promócióhoz talán nem is juthatnánk. Fogadni mernék, hogy százak, vagy talán ezrek fognak beleszeretni a Margitszigeten az öttusába” – hangsúlyozta.

Nem a Laser Run a veszély, hanem az ellenlobbik

Martinek János, az 1988. évi szöuli olimpia kétszeres olimpiai bajnoka sem lát sötét felhőket gyülekezni a nemzetközi öttusasport felett. A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint nem a Laser Run felfutása jelenti a veszélyt, hanem sokkal inkább az öttusaellenes lobbik.

„Nem látunk az UIPM döntéshozóinak a fejébe, de ha egyszer arra készülnének, hogy ne az öttusa, hanem a Laser Run legyen olimpiai sportág, alighanem két szék között a földön találnák magukat – jelentette ki a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok. – Könnyen lehet, ugyanis hogy a „várólistás” sportágak közül a legnagyobb támogatottságú kapva kapna az alkalmon.– Kétségtelen, hogy gyorsan futni és jól célozni többen tudnak, mint lovagolni, vívni és úszásban jeleskedni, de szerintem a hagyományok és az eredmények az öttusát erősítik. Az sem mellékes, hogy az UIPM csatát nyert Afrikában és Ázsiában is, az egyiptomiak és a dél-koreaiak sorra nyerik a versenyeket, már olimpiai győzelmekre is pályáznak, vége tehát az európai hegemóniának. Nekem egyébként semmi bajom az új sportágakkal, például azokkal, amelyek jövőre Tokióban mutatkoznak be, mégis úgy gondolom, hogy némelyiknek inkább a téli olimpiák fedett létesítményeiben kellene helyet szorítani, mert ott lényegesen karcsúbb a program” – hangsúlyozta Martinek János.

SzPressz Hírszolgálat/Szalay Péter