A nyárutó itala, a fröccs - Balaton Televízió hírportál

A nyárutó itala, a fröccs

Fröccs: apukám nem szerette, anyu oda volt érte, a nagyapám ezen élt. Jómagam most ismerkedem vele. Nagy melegben jól esik, jó borból az igazi, és nagy hangsúlyt kell fektetni az arányosságra.

Mi is az a fröccs? A fröccs, bor és szódavíz keverékéből készített üdítő ital.

Lehet, hogy mégsem, ugyanis személyes oknyomozásomnak köszönhetően kiderült, hogy a szlovákiai fiatalok nem szódával, hanem Fantával isszák.

De térjünk vissza az igazira! Ez az ital olyannyira népszerű, hogy nyaranta számtalan fesztivált is szerveznek köré, és rengeteg vendéglátóhely állít fel büszkén fröccsteraszokat. Ez az alkoholos ital a reneszánszát éli hazánkban, de még országainkon túl is, hisz idén hetedik alkalommal rendezték meg a Szimői fröccsfesztivált, ahol 218 liter nedűt öntöttek össze a szervezők, gondolom, a vendégsereg nagy örömére.

 A fröccs jó szomjoltó, ha a szóda hűtő-, a bor pedig pincehideg. Addig élvezhető, míg a szikvízből a buborékok még felfele törve pezsegnek, és a hideg kicsapódik a pohár falára. A bor hígítási arányát figyelembe véve rengeteg fajtája létezik. Vannak erősebbek és léteznek gyengébbek, vannak olyanok is, amit egyenesen sport fröccsnek neveznek, utalva az elhanyagolható alkohol tartalomra. Az átlag magyar úgy 4-5 félét ismer, ugyanakkor létezik vagy húsz fajtája.

Ha úgy gondoljuk, hogy hozzáadunk még egy kis töményet, akkor máris megkapjuk a fröccs koktélt, amit aztán még tovább lehet ízesíteni, mondjuk egy kis citrommal. Ha pedig szörpöt öntünk bele, akkor mondom én, hogy megvan az igazi csajos fröccs, mind színben, mind édességben, mind cukiságban.

Summa-summarum, aki fröccs ivásra adja a fejét, számtalan lehetősége adódik, hogy kipróbálja, számára melyik variáció jön be igazán.

Most jöjjön egy kis kalauz, ami segít eligazodni.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sportfröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Egészségünkre!

Forrás: http://spriccer.blogspot.com/