Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 7., kedd

A legjobb nyári limonádék

A limonádék szezonját éljük, ki ne szeretné a frissítő finomságot a nyári melegben. 

Víz, édesítő, gyümölcs jégkocka. Körülbelül ennyi az egész, gondolhatnánk, azonban az ízesítés tekintetében a határ a csillagos ég.

Összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket a legjobb házi limonádékhoz a nosalty-ról.

Levendulás-mentás:

Levendula szirupot készítünk
200 g cukor
3 db szárított levendula (3tk)
2 dl víz felhasználásával. Egy lábosban felforralva, majd leszűrve hagyjuk lehűlni.

Aztán egy pohárba citromot és narancsot, limeot szeletelünk, mentaleveleket dobunk bele, összepréseljük, beleöntjük az ízlés szerinti mennyiségű levendula szirupot, majd felöntjük szódával.

Bodzás ivólé:

Ép, tiszta virágokat szedünk, és ezeket egy 5 l-es edénybe tesszük. Rámérjük a 4 l vizet, de egy kevésben elkeverjük a cukrot, amit végül hozzáöntünk.
A citromot mosás után karikára vágva belerakjuk. A citromsavat is hozzátesszük, jól átkeverjük az egészet, majd szitás fedővel letakarjuk. Ha lehet, hűvösre tesszük, 2 napon át érleljük, közben minden nap átkeverjük (a citromot nem árt,ha jól kinyomkodjuk).

Majd üvegekbe szűrjük, és hűtőben tartjuk.

Cukormenetes nyári frissítő

Azokról sem feledkezünk meg, akik óvják vonalaikat, vagy egészségügyi okokból nem fogyasztanak cukrot. Számukra is van egy ajánlatunk:

4 dl szódavíz
0.5 db citrom
20 g eper (1-2 darab)
bazsalikom ízlés szerint
menta ízlés szerint
5 db jégkocka

Ez mind mehet egy nagy pohárba és fogyasztás után fel is frissültünk.

Királylányoknak rózsaszín:
Ha kiszíneznéd, feldobnád egy picit a hűsítőt, íme egy recept hozzá:

2 db citrom
2 közepes db lime
2 ek cukorszirup (nádcukorszirup)
2 ek gránátalma szirup
0.5 teáskanál rózsavíz
6 dl ásványvíz

Trópusi, házi frissítő:

1 db narancs
0.5 db citrom
0.5 db grépfrút
15 dkg görögdinnye
3 dkg ananász
1 ek nádcukor
1.5 l tisztított víz

Az ananászt turmixoljuk, és kevés vízzel összekeverve jégkockát készítünk belőle, ez kerül a kész gyümölcs limonádéba. Így ahogy olvad az italban, isteni, ahogy az ananász ízével összekeveredik.
A többi gyümölcsöt is leturmixoljuk, előtte ha kell, meghámozzuk, és a magokat is kiszedjük belőle.
Felöntjük a vízzel, és a nádcukrot hozzákeverjük.
Fogyasztás előtt ananász-jégkockákat teszünk bele, ezzel hűtve tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!