A dunaföldvári Tóth Nornert cukrászmester alkotása mellett 2019-ben is megválasztották a cukormentes tortát is, mely idén a a szegedi Gyuris László Kicsi gesztenye fantázianevet viselő alkotása lett.
A nyertes torta több mint 600 gramm málnát tartalmaz: roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük– írja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közleményében.
Míg a cukormenetes torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalma – áll a közleményben.
A cukrászdák az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva kezdik árusítani a tortákat, így a legtöbb helyen már vasárnaptól kapható lesz.