Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 21., vasárnap

A békéért együtt énekelnek

Több mint hatszáz gyermek közreműködésével szervez Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót a Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával szeptember 28. és október 1. között.

Szeptember 28-ra várják a hazai és nemzetközi kórusokat, amelyek csütörtökön részt vesznek a találkozóval egy időben megrendezendő Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) nyitó szentmiséjén a Szentháromság téren 18 órától.

Másnap, szeptember 29-én pénteken 19.30 órától ünnepi hangversenyt adnak a kórusok az Árpád-házi Szent Margit-templomban. A koncerten a Pueri Cantores Nemzetközi Kórusszövetség, valamint az Országos Magyar Cecília Egyesület képviselői is tiszteletüket teszik. Ahogy a meghívott vendégek között egyházi elöljárókat és zeneszerzőket is köszönthetünk.

A hangversenyen közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar, amelyet Kováts Péter karmester vezényel, továbbá Dankos Attila orgonaművész, Horváthné dr. Csomó Orsolya, Rostetterné Nagy Rita, Rostetter Szilveszter, Jean Henric, a Pueri Cantores Nemzetközi Kórusszövetség elnöke.

Az este folyamán elhangzik az In terra pax pályázat győztes műve, Balatoni Sándor azonos című alkotása is.

Másnap, szeptember 30-án, szombaton 9 órakor gyülekeznek az énekkarok a belvárosban, a Szent Imre téren, ahol megkoszorúzzák a Szent Imre szobrot. Innen a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével végig vonulnak a Kossuth utcán, az Óváros-térre, onnan a Vár utcába, majd a Szentháromság térre érnek.

Itt a kórusokat köszönti, majd megáldja dr. Udvardy György veszprémi érsek. A program szerint 10.20 órától az Egri Érseki Fiúkórus és a Prezentációs Nővérek krakkói iskolájának kórusa, majd 11.15 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium lánykara és a Rajeczky Benjámin Ifjúsági Kórusa, illetve a Fráter Schola Viridis énekel a színpadon. Ezzel párhuzamosan 10.15 órától megkezdődik a békeima a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyerekek együtt közösen énekelnek a békéért, imádkoznak az Oltáriszentség előtt.

A fiatalok délután a veszprémi pezsgő városi programokba tudnak bekapcsolódni, a Szent Mihály-napi vásár és a KATTÁRS eseményei bőven kínálnak látnivalót számukra.

Este a Kórusok Éjszakája programon találkozhatunk velük különböző helyszíneken Veszprém városában és vidéken is.

Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban 17.20 órától a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus ad hangversenyt, majd a 18 órakor kezdődő szentmisében zenei szolgálatot teljesít.

A Regina Mundi-templomban a 18 órai szentmisén közreműködnek a veszprémi Padányi Katolikus Iskola énekkarai és testvériskolájuk a Krakkói Prezentációs Nővérek Iskolájának Kórusa. A szentmise után közösen adnak zenés áhítatot.

Az Árpád-házi Szent Margit-templomban a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Kórusa énekel az esti szentmisén 18 órától, majd ad rövid hangversenyt.

A Magyarok Nagyasszonya-templomban a 18 órai szentmisén szolgál a Budakeszi Prohászka Gimnázium Vegyeskara.

A pécsi Szent Mór Vegyeskara a Szent László-templomban énekel az esti 18 órai szentmisén és utána rövid koncertet ad.

Vidéken Várpalotán, Zircen, Felsőörsön, Balatonalmádiban, és Balatonfüreden hallhatjuk az énekkarokat.

A várpalotai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a várpalotai Pueri Castelli Kórus és a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Nagykórusa lesz hallható 18 órától.

Balatonalmádiban a Szent Imre-templomban a 18 órai szentmisén énekel és mise után koncertezik a győri Czuczor Gergely Gimnázium Vox Angelorum Kórusa.

A felsőörsi Szent Mária Magdolna Római Katolikus Prépostsági Templomban 18.30 órakor kezdődik a budapesti Ward Mária Gimnázium Vegyeskarának és a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium Frater Schola Viridis kórusának koncertje.

Zircen a Ciszterci Apátságban koncertezik 17 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Rajeczky Benjámin Ifjúsági Kórusa és Leánykara, valamint a Salzburgi Székesegyház Ifjúsági Kórusa. A három kórus a 18 órakor kezdődő szentmisén is teljesít zenei szolgálatot.

Balatonfüreden a Krisztus Király-templomban a 18 órai szentmisén az Egri Érseki Fiúkórus is közreműködik. A szentmise után bemutatkozó éneküket is hallgathatjuk.

Október 1-én, vasárnap 10.30 órakor tartják a KATTÁRS záró szentmiséjét, amelyet dr. Udvardy György érsek celebrál és az MTVA élőben közvetíti. A kórustalálkozón résztvevők itt szolgálatot teljesítenek, s a több mint hatszáz fiatal – Zemlényi Katica, Erdélyi Ágnes karnagyok vezetésével – énekel majd az ünnepi eseményen.

A Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó a Pueri Cantores jegyében esemény valamennyi rendezvénye ingyenes.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!