Minél nagyobb a zöldség, annál jobb, hisz több fér bele, nincs annyi macera, és a végeredmény is mutatós. Nyáron a kiskertek ontják a tölteni való zöldségek tárházát. A spárgatök alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű jól fűszerezett darált hússal töltsük, a cukkinit szeretjük sok paradicsommal, sajttal – pl. fetával – tölteni, míg a paradicsom kivájt belsejének jól áll mind a hideg – például zöldfűszeres túró – mind a meleg töltelék, úgy mint a gombás ragú.
A padlizsán alkalmas töltésre is. Sokan azonban nem nagyon tudnak elrugaszkodni a darált hús-rizs variációtól, hisz sokan csakis ezt az egy opciót ismerik. Higgyük el, ha nem kerül mindenbe hús származék, attól még lehet nagyon finom és laktató.
A mai ajánlatom egy kicsit lecsóra emlékeztető, de alapjaiban több fajta zöldséget tartalmazó töltelék, amit előre megfőzve, felhasználva a padlizsán kikapart belsejét, friss fűszerezek felhasználásával készítettem el.
A tetejéről természetesen nem maradhat el a sajt sem, ami jelen esetben a márvány sajt, így koronázva meg, az alapjaiban vacsora ételnek számító főfogást.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
– 2 db közepes padlizsán
– 2 db paprika
– 2 db paradicsom
– gomba
– cukkini
– só, bors, fokhagyma
– 1 csésze bulgur
– 1 fej hagyma
-1 ek. fűszerpaprika
– friss fűszernövények
– sajt, ízlés szerint – pl. márványsajt
A zöldségeket ízlésünk szerint állíthatjuk össze. A padlizsánokat félbe vágjuk, majd a húsuk egy részét kikaparjuk. A hagymán a zöldségeket megfuttatjuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a bulgurt, és egy csésze vízzel felengedjük. A kikapart padlizsánok belsejét sózzuk, és belekanalazzuk a zöldséges tölteléket, rámorzsoljuk a tetszőleges sajtot, majd forró sütőben megsütjük.