Ez az isteni csemege olyan mézédes tud lenni, hogy szinte helyettesítheti a desszertet is. Feldolgozás mentesen is tökéletes egészség megőrző, frissítő hatású a tikkasztó melegben, eteti magát.
Finom, édes ízével nyaranta meghatározója az étkezésünknek, és mivel bővelkedik ásványi anyagokban is, így együnk belőle szezonban annyit, amennyit csak kívánunk. Tehetjük ezt lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle csodás smoothie-t.
Tudják hogyan válasszunk a termelőnél, vagy a zöldségesnél, egészséges, lédús, édes ízű példányokat?
A legfontosabb a szemrevételezés! Figyeljünk arra, ne legyen sérült, ne legyen rajta zúzódás, puha folt, vagy repedés. Ha megemeljük, akkor a méretéhez képest, nagyobbnak kell éreznünk a súlyát, így biztosak lehetünk abban, hogy még nincs túlérve. Az illatára figyeljünk oda, mert minél intenzívebb, annál biztosabb, hogy érett a példány.
Az is fontos szempont, hogy a dinnye tetején, a kocsányos résznél, puhábbnak kell lennie, mint a mondjuk a hasánál. Ha a dinnyét éretten szedték le, akkor a kocsány körül körberepedezik, ha zöld a szár, akkor biztosak lehetünk abban, hogy még éretlenül szüretelték.
Aki szereti a sárgadinnyét, ezekért a krémlevesekért rajongani fog.
Sárgadinnye krémleves 1. – édes
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 db kis sárgadinnye
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint cukor
- 1 ek méz
- csipet fahéj
- kb. 1 cm gyömbér
- 1 dl muskotályos fehérbor
- 1 citrom, vagy lime
- tálaláshoz: citromfű, vagy menta, esetleg ehető virág
A sárgadinnyét keresztben elvágjuk, a magját eltávolítjuk, majd az egyik félből kivájjuk a húsát – ez lesz a tányér, amiben szervírozzuk – a másik félből a dinnyét kockára vágjuk, a felét félretesszük levesbetétnek.
A dinnyét és az összes hozzávalót mixerbe tesszük, és összeturmixoljuk.
A héjban tálaljuk, majd a félretett, kockára vágott dinnyével, díszítésnek citromfüvet, vagy mentát adunk, esetleg ehető virággal díszítjük. Lehűtve tálaljuk.
Sárgadinnye krémleves 2. – sós
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 kisebb sárgadinnye
- 1 dl főzőtejszín
- só
- 0,5 dl extra szűz oliva olaj
- 20 dkg túró
- 1 ek búzadara
- 1 tojás
- friss bazsalikom
A sárgadinnye magját eltávolítjuk, a húsát, a tejszínnel, az olajjal, és a sóval összeturmixoljuk. Amennyiben szükséges pici hideg vizet adunk hozzá, ha túl sűrű lenne a leves.
A túrót a tojással, pici sóval, a búzadarával, és pár levél apróra vágott bazsalikommal összekeverjük, és forró, sós vízben, apró gombócokat formázva belőle, kifőzzük. Ezt adjuk a leveshez betétnek, friss bazsalikommal tálaljuk.
Madarász Ildikó