Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. november 22., péntek

Áfonyás-levendula torta – sütés nélkül

Tény, hogy a levendula rengeteg mindenre felhasználható, külsőleg-belsőleg egyaránt, és még a kertünket is díszíti hatalmas bokraival. Amennyiben pár egyszerű szabályt betartunk, a konyhában is igazi nagymenő lehet. Erre a virágra vonatkozik csak igazán, hogy a kevesebb több. Ha túl sokat használunk belőle, könnyen kellemetlen szappanossá válhat a vele fűszerezett étel.

De nézzük csak, hogy mire használhatjuk!

Legegyszerűbb felhasználása, hogy a virágokat leforrázzuk és melegen teaként, hidegen – sok citrommal – limonádéként kortyoljuk el. Természetesen az is egy remek módszer, hogy a virágokat beletesszük cukorba és pár nap után a cukor átveszi a levendula aromáját, viszont, ha még intenzívebb ízre vágyunk, akkor egészen egyszerűen kávédarálóval őröljük le az egészet, így igazi világoslila, aromás cukrot kapunk, amivel süteményeket, krémeket, habokat ízesíthetünk.

A provance fűszerkeveréknek is az egyik fontos alapanyaga a szárított levendula virág, tehát nem csak édességek vonatkozásában gondolkodhatunk rá.

Állítólag a levendula sziruppal meglocsolt kacsasültnél nincs finomabb a világon, de ennek az állításnak még utána kell járnom, hisz még sosem kóstoltam.

Viszont azt tudom, hogy az eper lekvárhoz adva olyan plusz ízélményt kapunk, amit sosem felejtünk el. Összefoglalva, ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk levendulát szüretelni.

Ha csak a kirándulás élménye marad meg az is nagyszerű, de amikor télen elővesszük a belőle készült szörpöt, akkor örülünk csak igazán, hogy ellátogattunk az egyik Balaton környéki ültetvényre.

Levendulás-áfonyás torta – sütés nélkül

Hozzávalók:

– 20-25 dkg darált háztartási keksz, torta forma nagyságától függően

– 10 dkg vaj

– pici tej

– 1 ek cukrozatlan kakaó

– 25 dkg sajtkrém

– 10 dkg fehércsokoládé

– kb. 5-8 dkg porcukor

– 2 dl habtejszín

– 1 csomag zseléfix

– 15 dkg áfonya

– 5 dkg levendulás porcukor, vagy 0,5 dl levendula szörp, vagy 1 dl levendula tea (levendula virág forró vízben kiáztatva)

A darált kekszet a tortaformába rakjuk, majd hozzáadjuk a kakaót, a vajat és annyi tejjel állítjuk össze, hogy gyúrható masszát kapjunk, amivel egyenletesen kibéleljük a torta alját.

A tejszínt a cukorral felverjük, hozzáadjuk a zselatint, majd elkeverjük benne sajtkrémet és elfelezzük. Az egyik felébe elkeverjük az olvasztott fehércsokit, a másik feléhez pedig hozzáadjuk a levendula sziruppal, cukorral, és kevés vízzel össze turmixolt áfonyát.

Először a fehér, majd az áfonyás krémet kenjük az alapra. Hűtőszekrénybe 2 óra alatt megdermed a torta, utána feldíszítjük levendula virágokkal és áfonyával.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Akciós makettek újratöltve

A tételek közül az apró alkatrészektől a komplett szettekig, különféle árkategóriában szerezhetők be termékek a makettezéshez. A 13 millió forint összértékű portékák új, bontatlan állapotúak,

tovább olvasom »

Szólj hozzá!