Mivel az alkalomra nem egyedül érkeztem, – egy egész stáb kísért el – így belefolyhattam az ételek elkészítésébe is, és beengedtek a konyhába. Egy tradicionális menüt állítottunk össze, mely cipóban felszolgált hagyma-krémlevesből, káposztával és szalonnával összesütött galuskás sült tarjából, valamint a ház specialitásaként megjelenő, földvári palacsinta névre hallgató desszertből állt.
Az étterem már másodszor esett át átalakításon, korábban a vendégteret újították fel, 2019-ben pedig a konyhát korszerűsítették oly módon, hogy az megfelel a nyugat európai elvárásoknak is.
Hagyma-krémlevest már számtalanszor ettem, illetve volt szerencsém a bajor ízvilágot megjelenítő káposztás galuskát is megkóstolni, de kemencében sütött palacsintáról még nem hallottam. Utóbbiban megjelennek a friss idény gyümölcsök, és Balatonföldváron is úgy vélekednek, hogy nincs palacsinta túró nélkül. Ezekből áll össze a finomság, melyet tűzforrón tálalnak.
Üdítő, látványos, ugyanakkor bármelyik háziasszony jól feldobhatja az otthoni menü sorát ezzel a recepttel, mivel nem csak kemencében, de sütőben is elkészíthető.
Földvári palacsinta
Hozzávalók:
1-2 db kisütött palacsinta
1 db alma
cukor, ízlés szerint
fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkás kanál vaj
4 ek vegyes nyári gyümölcs (eper, áfonya, szeder stb.)
10 dkg túró
2 ek tejföl
fél citrom héja
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A palacsintát egy hőálló tálba tesszük és megtöltjük kockára vágott, fahéjjal és cukorral elkevert almával, majd betakarjuk a palacsintával. A tetejét bőven megszórjuk az idény gyümölcsökkel.
A túrót elkeverjük a tejföllel, ízesítjük cukorral, a fél citrom héjával, a vaníliával, majd a palacsinta két szélére halmozzuk.
Sütőben körül belül 10 perc alatt átsütjük, hogy az almák a tészta alatt megpuhuljanak, hogy a piros gyümölcsök levet eresszenek, hogy a túró kissé megszilárduljon.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.