Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. december 1., hétfő

Aszalva is finom

A sütő rácsára fektessük a három milliméter vastag almakarikákat, körte gerezdeket. Ötven-hatvan fokon szárítsuk nagyjából nyolc órán át, akár éjszaka is lehet. Támasszuk ki kissé a sütő ajtaját, hogy a gőz kijöjjön.

A szilvát maggal együtt kezdjük aszalni. Amikor elkezd ráncosodni, lökjük ki belőle a magot, aztán süssük tovább, úgy tíz órát. Az első egy órában 60, aztán 40-50 fokon. Cukrozni nem kell, de a sütőbe tegyünk alufóliát, mert lehet, hogy csepeg majd, amit aszalunk.

Az aszalt gyümölcsöt üvegekbe rétegezhetjük dióval. Dió, vagy mandula a szilva belsejébe is kerülhet, azonban előtte pirítsuk meg, hogy ne avasodjon olyan hamar.

Zárt üvegben tároljuk az aszalványokat, de figyeljünk rá, nehogy megpenészesedjen. A szilvát tüllzsákban tartsuk, abban még tovább száradhat.

Ha van időnk, az aszalt gyümölcs darabokat csokiba márthatjuk, így házi szaloncukrot is készíthetünk.  Még finomabb, ha a sárgabarackból, szilvából teszünk az aprítógépbe, mézzel, fűszerekkel együtt készítünk pépet. Kis gombócokat formázzunk, majd forgassuk étcsokiba. A csomagolásba be lehet vonni az egész családot.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250