Gabit Balatonfenyvesen látogattam meg a Balaton Televízió stábjával, ahol a Konyhám nevű strandbüfé tulajdonosa. Annyian ajánlották a helyet, hogy meg kellett néznem a saját két szememmel is, illetve itt, ebben a szituációban, inkább meg kellett kóstolnom a helyet. Jelentem: a pletykák igazak, és fantasztikus kényeztetésben részesültek az ízlelő bimbóim.
Szikra Gabinak van a legbájosabb mosolya a vidéken, mindig volt pár kedves szava, a vendégeihez pedig egészen egyszerűen leült és fogásokat ajánlott, vagy épp az elfogyasztott ebédről kérdezte őket. Mindezt úgy tette, mintha mindegyik asztaltársaság a személyes ismerősei, jóbarátai lennének, pedig akkor látta őket először.
No, de nem Gabi jellemrajzát akarom felvázolni, hanem azt, amit a konyhájából kihozott. Minden étel megkomponálva, egyszerű alapanyagok háziasítása oly módon, hogy az már egy strandon szinte gourmet. Ha kedvencet kellene megjelölnöm, nem tudnék, pedig a fél repertoárt végig ettem. Egyetlen pillanatig sem csodálkoztam azon, hogy az itt készített, „gofcsi” névre hallgató étel lett az év strand étele 2018-ban. És ami a legjobb az egészben, ezt az ételt együtt is elkészítettük, természetesen kamerák előtt.
Mi is az a gofcsi? Hát egy házasságból született gyermek: apja gofri, anyja tócsni! Egy sűrű, sós, palacsinta jellegű gofri alap, majd ebbe belekevert hagymás, gofrisütőben kisütve, fűszeres tejfölhabbal, kolbászmorzsával, kecskesajttal, paradicsommal, lilahagymával, esetleg a kolbász helyett, kacsapörccel tálalva. Szóval minden van rajta, amit az ember lánya kívánhat.
Kellemes, mert nem hagy olajos lenyomatot, nem szívja magát tele zsírral és üdítőek rajta a különböző feltétek. Egyszerű, de ugyanakkor attraktív. Olyan magyaros, de benne van az új irányzatok fuvallata. Kívül ropogós, de mégis lágy.
Ami pedig még említésre méltó, hogy Gabi elmondása szerint, törekednek a helyi alapanyagok beszerzésére, így a repertoárjukban természetesen megjelenik a balatonfenyvesi angus marha is.
Gofcsi, ahogy Szikra Gabriella készíti
Hozzávalók:
- 3 szem főtt krumpli – héjában megfőzve
- 1 db. hagyma, amit kockára vágunk és zsiradékon kicsit megfuttatunk
- 3 tojás
- kb. 1 dl. tej
- kb. 1 dl. víz
- kb. 5-7 ek. liszt
- só, bors
- opcionális hozzávalók, ami a gofcsira kerülhet: kolbász morzsa, tejföl hab, kecske sajt, reszelt sajt, lila hagyma, paradicsom stb.
- pici olaj a sütéshez
A főtt krumplit krumplinyomón összetöröm. A hagymát zsiradékon megpirítom, majd összekeverem a krumplival, és tovább pirítgatom kicsit. A többi hozzávalóból egy sűrűbb palacsinta tésztát készítek és elkeverem benne a hagymás tört krumplit. Az így kapott „gofcsit” gofri sütőben kisütöm, majd tetszőlegesen megpakolom azokkal a hozzávalókkal, amit szeretünk, vagy amit a frigóban találunk.
Megjegyzés: A kapott masszát gofrisütő hiányában serpenyőben is kisüthetjük, úgy is tökéletes lesz.