Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. szeptember 19., csütörtök

Fecskék segítése hideg, esős időben

A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek” és a madarak éhezni kezdenek, három-négy nap múlva pedig tömegesen éhen pusztulnak. Az épületekre, ezek közelébe beülő fecsketömegek esetében valódi segítséget jelenthet a garázs, melléképület stb. megnyitása a madarak számára. Ugyanakkor sajnos képtelenség etetéssel segíteni az egyszerre bajba kerülő fecskék ezrein, tízezrein, de egy-két fészek, néhány madár esetén erre is van esélyünk.
A viharos széllel, lehűléssel és esővel érkező őszi idő a vonulási felkészülés közben érte a fecskéket. Folyamatosan érkeznek bejelentések épületpárkányon tömegesen beülő fecskékről. Szerencsére a közeledő frontot napokkal korábban érzékelni képes madarak, köztük a fecskék túlnyomó többsége elindult délre.
AZ ÉPÜLETEKRE, EZEK KÖZELÉBE (pl. kerítés, vezetékek) BEÜLŐ FECSKETÖMEGEK ESETÉBEN VALÓDI SEGÍTSÉGET JELENTHET A GARÁZS, MELLÉKÉPÜLET, LÉPCSŐHÁZ, ISTÁLLÓ MEGNYITÁSA A MADARAK SZÁMÁRA!
Tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan zárjuk is be ide a madarakat! A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják.
Amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani.
A honlapunkon tájékoztató anyag olvasható a fecskék segítéséről, illetve megtalálható a madármentőhelyek listája is (https://mme.hu/madarmentes).

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

A kamera is segített

A NAV nemzetközi szinten is egyedülálló módon használja fel, elemzi a rendelkezésére álló adatállományt, valamint rendkívül szakszerűen, pontosan szűri ki a kockázatos adózókat. A NAV

tovább olvasom »

Szólj hozzá!