Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. szeptember 16., hétfő

Szakképzési munkaszerződéses jogviszony bejelentése

Szakképzési munkaszerződéses jogviszony bejelentése

Már 2024. február 28-tól használható a 1131-es jogviszonykód a T1041 jelű adatlapon, mellyel a szakképzési munkaszerződéssel létrejött jogviszonyt, illetve annak változását jelenthetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Munkaviszony jön létre, ha a duális képzőhely a tanulóval vagy a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést köt, vagy – például a saját foglalkoztatottal – munkaszerződést módosít. Ezt a munkaviszonyt a duális képzőhelynek mint munkáltatónak be kell jelentenie a T1041 jelű adatlapon.

Ha a tanuló vagy a képzésben részt vevő egyéb személy – mivel tevékenységi köre azonos aktuális foglalkoztatójáéval – szakmai gyakorlatát a duális képzőhelyen teljesíti, akkor vagy a munkaszerződés mellett kötnek szakképzési munkaszerződést, vagy módosítják az eredeti munkaszerződést.

Ezért, a duális képzőhelyen képzésben részesülő foglalkoztatottnak 2023. július 1-jétől – egy új szabályozás szerint – már kétféle jogviszonya is keletkezhet.

Azért, hogy az egyidejű jogviszonyok a társadalombiztosítási ellátásban is nyomon követhetők legyenek, 2024. február 28-tól az új 1131-es kóddal jelenthető be a NAV-nál a szakképzési munkaszerződés jogviszony, illetve annak változásai.

Az új jogviszonykód azonban visszamenőlegesen, már 2023. július 1-jétől is alkalmazható.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

A kamera is segített

A NAV nemzetközi szinten is egyedülálló módon használja fel, elemzi a rendelkezésére álló adatállományt, valamint rendkívül szakszerűen, pontosan szűri ki a kockázatos adózókat. A NAV

tovább olvasom »

Szólj hozzá!