Mi a különbség a fermentálás és az ecetes savanyítás között? Miért egészséges a fermentált élelmiszer?
Szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt lehet fermentálni. Különleges savanyúság, akár ünnepi alkalmakra is kerülhet, akár ajándékként készíthetjük.
Ráadásul a házi fermentálás hihetetlenül egyszerű művelet és olcsó, semmivel sem bonyolultabb, mint egy kovászos uborka elkészítése.
Felbontás nélkül akár 1 évig is megőrzi minőségét
Fermentálás házilag:
- Szükség lesz egy nagyobb befőttes üvegre vagy savanyúságos hordóra.
- fermentálás alapa sóoldat: 1 liter vízhez adjunk 20 gramm sót, így 2%-os sóoldatot kapunk. Ez optimális közeget biztosít a tejsavbaktériumok számára, a többi, káros kórokozót viszont hatástalanítja.
- Ízlés szerint aprítsuk fel a fermentálni kívánt zöldséget, és tegyük bele az üvegbe
- Öntsük fel a zöldséget vagy gyümölcsöt a sóoldattal, amíg teljesen ellepi
- Zárd le az üveget, és rakjuk 20-22 fokos helyiségbe
- Naponta ellenőrizzük, nem halmozódott fel túl sok gáz az üvegben az erjedés közben.
- Ha kisebb darabokra aprítottuk, akkor 4-5 nap is elég lehet a fermentációhoz
Amiért tehát érdemes fermentált ételeket fogyasztanunk:
- rendkívül gazdag tápanyagforrásaink,
- különleges támogatói a jótékony bélbaktériumainknak,
- elősegítik a bélflóránk egészséges egyensúlyát,
- jól hasznosítható, emésztést segítő ételek.
Forrás:
kép: www.tyentusa.com