A diétázók imádják, mert alig van benne szénhidrát, így szinte büntetlenül lehet habzsolni, de a küllemét illetőleg megosztó a fogyasztó társadalom, mert frissen üde, roppanós, viszont hőkezelés hatására összeesik, löttyedt és puha lesz.
Hogy használjuk akkor jól a cukkinit, hogy mutatós is legyen, meg laktató is?
Hát ne főzzük szét, ne süssük barnára, ne vágjuk vékonyra, fűszerezzük erősebben, mint bármilyen másfajta ételt, és semmiképp ne hagyjuk kihűlni.
Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor szinte biztos a siker.
Persze a cukkinit el lehet rejteni is.
Mire gondolok? Amikor csak azért csempésszük bele egy ételbe, hogy növelje annak térfogatát, hogy csökkentsük a szénhidrát tartalmát, hogy kvázi egészségesebbet készítsünk.
Ilyenek például a kenyerek, vagy esetünkben ez a süti, amiről nem igazán mondod meg, hogy a töltelék mákkal kevert cukkini. Persze az igazán szemfülesek persze kiszúrják a mák közötti zöld csíkocskákat, de ezzel még talán villogni is lehet, illetve fogadásokat kötni a mibenlétére vonatkozóan.
A cukkini, mint főszereplő ritkán van jelen egy ételben – ha csak ki nem rántjuk, de akkor meggyőződésem, hogy a panír ízét szeretjük csak, a cukkinit, meg szükséges velejáró tényezőként szerepel.
Hogy lehet főszereplő is, az már biztos, ennek bizonyításaként jöjjön egy olyan recept, ahol igenis a cukkini viszi el a pálmát.
Cukkinis tekercs
hozzávalók:
1 zsenge cukkini
1 csomag bacon
20 dkg füstölt sajt
ízlés szerint bazsalikom levél
A cukkinit zöldséghámozón hosszú csíkokra vágjuk. A bacont lefektetjük, erre jön a cukkini, a füstölt sajt, majd egy kis bazsalikom levél, és egész egyszerűen feltekerjük és sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Cukkinis egy tál
hozzávalók
4-5 zsenge cukkini
1 fej hagyma
pici olaj a sütéshez
1 doboz tonhaltörzs saját levében
20 dkg koktél paradicsom
1 csomag mozzarella
bazsalikom levelek
só, bors
A cukkinit kockára vágjuk, a hagymát szeletre, majd mind kettőt pici olajon két-három percig „megfuttatjuk” egy serpenyőben.
Az egészet egy tűzálló tálba teszem, a tetejére jön az összes többi hozzávaló és kb. 15 perc alatt a sütőben összesütöm.
Ez a recept azért jó, mert bármit rá lehet rakni a cukkinire, amit a hűtőszekrényben találunk.

Cukkinis mákos pite
hozzávalók
tésztához:
25 dkg rétesliszt
17 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
a töltelékhez:
50 dkg reszelt cukkini (ha fiatal, nem kell megpucolni!)
15 dkg darált mák
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
az öntethez:
3,5 dl tej
2 egész tojás
2 ek. vaníliás cukor
A tepsihez és a tetejére:
5 dkg vaj
A tésztához való, a töltelékhez való, illetve az öntethez való hozzávalókat összekeverem külön-külön egy tálba.
A tepsit kivajazom, majd jöhet a tésztához való morzsa, ennek a kétharmadát a tepsibe öntöm, erre a tölteléket, szépen elegyengetve, majd a maradék tésztát.
A végén az öntetet egyenletesen ráöntöm, a maradék vajdarabokat ráteszem és a sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütöm.

Madarász Ildikó