Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. augusztus 15., péntek

Nyári varázslatok cukkiniből

A diétázók imádják, mert alig van benne szénhidrát, így szinte büntetlenül lehet habzsolni, de a küllemét illetőleg megosztó a fogyasztó társadalom, mert frissen üde, roppanós, viszont hőkezelés hatására összeesik, löttyedt és puha lesz.

Hogy használjuk akkor jól a cukkinit, hogy mutatós is legyen, meg laktató is?

Hát ne főzzük szét, ne süssük barnára, ne vágjuk vékonyra, fűszerezzük erősebben, mint bármilyen másfajta ételt, és semmiképp ne hagyjuk kihűlni.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor szinte biztos a siker.

Persze a cukkinit el lehet rejteni is.

Mire gondolok? Amikor csak azért csempésszük bele egy ételbe, hogy növelje annak térfogatát, hogy csökkentsük a szénhidrát tartalmát, hogy kvázi egészségesebbet készítsünk.

Ilyenek például a kenyerek, vagy esetünkben ez a süti, amiről nem igazán mondod meg, hogy a töltelék mákkal kevert cukkini. Persze az igazán szemfülesek persze kiszúrják a mák közötti zöld csíkocskákat, de ezzel még talán villogni is lehet, illetve fogadásokat kötni a mibenlétére vonatkozóan.

A cukkini, mint főszereplő ritkán van jelen egy ételben – ha csak ki nem rántjuk, de akkor meggyőződésem, hogy a panír ízét szeretjük csak, a cukkinit, meg szükséges velejáró tényezőként szerepel.

Hogy lehet főszereplő is, az már biztos, ennek bizonyításaként jöjjön egy olyan recept, ahol igenis a cukkini viszi el a pálmát.

Cukkinis tekercs

hozzávalók:

1 zsenge cukkini

1 csomag bacon

20 dkg füstölt sajt

ízlés szerint bazsalikom levél

A cukkinit zöldséghámozón hosszú csíkokra vágjuk. A bacont lefektetjük, erre jön a cukkini, a füstölt sajt, majd egy kis bazsalikom levél, és egész egyszerűen feltekerjük és sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Cukkinis egy tál

hozzávalók

4-5 zsenge cukkini

1 fej hagyma

pici olaj a sütéshez

1 doboz tonhaltörzs saját levében

20 dkg koktél paradicsom

1 csomag mozzarella

bazsalikom levelek

só, bors

A cukkinit kockára vágjuk, a hagymát szeletre, majd mind kettőt pici olajon két-három percig „megfuttatjuk” egy serpenyőben.

Az egészet egy tűzálló tálba teszem, a tetejére jön az összes többi hozzávaló és kb. 15 perc alatt a sütőben összesütöm.

Ez a recept azért jó, mert bármit rá lehet rakni a cukkinire, amit a hűtőszekrényben találunk.

Nagyon guszta a cukkinis, baconos tekert

Cukkinis mákos pite

hozzávalók

tésztához:

25 dkg rétesliszt

17 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

fél csomag sütőpor

a töltelékhez:

50 dkg reszelt cukkini (ha fiatal, nem kell megpucolni!)

15 dkg darált mák

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg porcukor

az öntethez:

3,5 dl tej

2 egész tojás

2 ek. vaníliás cukor

A tepsihez és a tetejére:

5 dkg vaj

A tésztához való, a töltelékhez való, illetve az öntethez való hozzávalókat összekeverem külön-külön egy tálba.

A tepsit kivajazom, majd jöhet a tésztához való morzsa, ennek a kétharmadát a tepsibe öntöm, erre a tölteléket, szépen elegyengetve, majd a maradék tésztát.

A végén az öntetet egyenletesen ráöntöm, a maradék vajdarabokat ráteszem és a sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütöm.

dav

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250