Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!
Én leginkább kandírozva szeretem, egy mentás gríz puding tetején! 🙂
Sokan nem is tudják, hogy mennyiféle virág ehető!
Persze, nem arról van szó, hogy főételként vágjunk be egy tál rózsaszirmot, hanem arról, hogy az ehető virágok hogy tehetik szebbé mindennapjainkat.
Mert azzá tehetik!
Ilyenkor tavasszal rengeteg ehető virág nyílik.
Kezdve az ibolyával. Isteni tortadíszeket lehet ibolyából készíteni, csak kandírozni kell.
Hogy ezt hogy tegyük? Vegyük az ibolya virágait, a szirmokat kenjük be tojásfehérjével, majd gyengéden őrölt kristálycukorba forgatjuk, illetve meghintjük vele. Sütőpapíron hagyjuk megszáradni, így 2 nap alatt a cukor elvonja a nedvességet a sziromból és keményre szárad.
Jól záródó dobozban akár három hónapig is felhasználhatjuk.
A pitypang virágzatából cukorsziruppal ízletes mézhelyettesítőt készíthetünk, az ibolya, a hársfa, orgona, rózsa, tulipán szirmaival pedig édességeket érdemes díszíteni és illatosítani. A dekoratív, színes, illatos virágszirmokat többféleképp is használhatjuk az ételek díszítésére, így csodásan díszítenek például tortákon, muffinokon.
Az ibolyát, sarkantyúkát, csipkerózsavirágot önmagában is szórhatjuk a sütemények tetejére, színben hozzájuk illő krémeken mutatnak a legjobban. A nagyobb méretű virágokat használhatjuk sütve is.
Virágos palacsinta
Készítsünk sűrű palacsintatésztát, amit amerikai palacsintaként kis pöttyökben öntünk a serpenyőbe, úgy, hogy kb. 6-8 cm átmérőjű apró palacsintákat kapjunk. Ezeket nem fogjuk megforgatni, csak az egyik oldalukon keresztül sütjük át őket, a felül lévő oldalába azonban nyomkodjunk bele ehető virágszirmokat még addig, amíg a tészta folyékony. Ügyeljünk rá, hogy a szirmok ne süllyedjenek el. Használhatunk ibolyát, rózsaszirmot, orgonát, kamillát, hibiszkuszt, apró bodzavirágokat stb.
Persze gyerekekkel is jól lehet „csajos” programot szervezni, hisz ha készítünk egy egyszerű linzert, akkor azt citromos sziruppal megkenve, abba ehető virágokat téve, csodás apró sütiket kapunk.
Szórhatjuk salátákba az ehető virágokat, ezzel áldozva az esztétikum oltárán.
Szóval, tessék virágokat enni! Mert az élet virágokkal teljes!
Jön az anyák napja, így ezúttal egy csodás-egyszerű édesség recepttel szeretnék kedveskedni Nektek.
Anyák napi epres csoda
Hozzávalók
• 10 nagyobb szem eper
• 120 gramm natúr krémsajt
• 2 evőkanál eperlekvár
• másfél evőkanál porcukor
• 1/2 teáskanál mandula aroma
• 1 csepp pink ételfesték (opcionális)
• pink és fehér cukorgyöngy a díszítéshez, valamint almafa virág
Elkészítés
Mosd meg az epreket, majd késsel vágd egyenesre az egyik oldalukat, hogy rájuk tudd majd kenni az eperlekváros sajtkrémet. Ezután egy tálban keverd össze a krémsajtot, a lekvárt, a porcukrot, a mandula aromát, valamint az ételfestéket. Dolgozd össze jó alaposan, majd a kész masszát halmozd az eprekre. Szórd meg a színes cukorgyöngyökkel és almafa virágokkal és kész is van az anyák napi csoda!
Madarász Ildikó