Jelentem: begyűrűzött a medvehagyma a balatoni vásárcsarnokokba is.
Csokrosával lehet kapni az illatos zöld leveleket, melyek engem mindig főzésre csábítanak.
Persze, a medvehagyma akkor a legjobb, ha nem főzzük, hanem ha nyersen használjuk fel.
A medvehagyma valódi egészségbomba!
Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják.
Csak egyre kell figyelni: ha a medvehagymát nyersen esszük, abban az esetben mindenképp gondoskodjunk arról, hogy a párunk is fogyasszon belőle, mert igen erős illata, és íze miatt a hitvesi csóknál tolakodó lehet a nem fogyasztó számára! Ugye nem kell tovább magyaráznom!
Szóval a medvehagyma!
Siófokon végeztem egy kis közvélemény-kutatást a medvehagymáról.
Jelentem jól vizsgáztak a siófokiak, mert a megkérdezettek közül csak egy nem ismerte fel a növényt, illetve szinte mindenki kóstolta már különböző formákban.
Persze a pogácsa volt a befutó!Amiben tényleg finom, de csak abban az esetben, ha nem adagoljuk túl a medvehagymát. Tehát csak csínján vele!
Én pestot készítettem belőle, illetve egy finom pitét, aminek a receptjét itt olvashatjátok:
Medvehagymás-lazacos pite
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg. liszt
15 dkg. vaj
1 tojás
só
Töltelék:
1 csg. újhagyma
20 dkg. túró
1 csg krémsajt
0,5 csokor medvehagyma
só, bors
2 tojás
1 dl tejszín
kb. 5 dkg. füstölt lazac
A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk és legalább két órára a hidegre tesszük.
A töltelékhez vajon megpároljuk az újhagymát és a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, majd hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot. Majd sózzuk, borsozzuk és hirtelen beforraljuk a tejszínnel, majd levesszük a tűzről.
Ha kicsit hűlt, hozzákeverünk 1 tojást.
A tésztát kinyújtjuk és pite formába téve, a közepét megszurkálva, elősütjük – kb. 10 perc.
Majd hozzáadjuk a tölteléket, belecsipkedjük a lazacot és a közepébe mélyedést képezve beleütünk egy tojást.
kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Madarász Ildikó