Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 30., kedd

Száz éve vált ketté a déli és az északi part

A trianoni békeszerződés aláírása óta érezhető a Balaton kettéválása, az északi és déli part különbözősége.

A békediktátumot 1920. június 4-én írták alá, ezzel nemcsak az ország határait, de az országhatáron belül is új vonalakat húztak, mely kihatással volt a Balaton fejlődésére is.

1921. Magyarország,Balaton,Siófok. Fortepan/PÉCHY LÁSZLÓ

Az első világháború után kezdett lebomlani a tehetős középosztály elzárkózottsága, burokban élése, mert a kispolgárok számára is megnyílt a szintlépés lehetősége. Ezzel a szórakozási, utazás, nyaralási feltételek is megváltoztak. Trianon előtt a tengerparti városok, főleg Fiume volt a kedvelt nyaralóhely, de az elcsatolás után elindult a “Nyaralj itthon!” mozgalom. A Balaton volt a legkézenfekvőbb utazási cél, de az északi part, különösen Balatonfüred, még mindig egy zárt miliőt képviselt, ezért a déli part felé vették az irányt a budapesti polgárság tagjai. A déli part fejlődésnek indult: nyaralók, panziók, szállodák nyíltak sorra, sőt megnyílt az első revüműsort kínáló szórakozóhely is Siófokon. Mindeközben az északi part megmaradt a nyugodtabb, szellemi közélet központjának.

A két partszakasz ma sem egyforma, mindkettőnek megvannak a maga szépségei, szokásai és vonzó elemei. Így biztosan mindenkinek megvan a maga kedvence és annak oka immáron több mint 100 éve.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!