5 tipp kezdő futóknak, hogy élmény legyen az edzés - Balaton Televízió hírportál

5 tipp kezdő futóknak, hogy élmény legyen az edzés

Ha elhatároztad, hogy felállsz a fotelből és futni kezdesz, akkor nem elég szimplán egy jó futócipő. Mutatom, mi kell még ahhoz, hogy jó élmény legyen számodra a futás!

Muladi-Piros Gabi vagyok. Testnevelő tanár, ex élsportoló, jelenleg a Piros Életmód és Sportegyesület vezető edzője. Mindenem a sport, a testedzés megszállottja vagyok. Bejegyzéseimmel szeretnék segítséget adni a személyes fejlődésedben, hogy jobbá válj, hogy jobb minőségű, egészségesebb és ezáltal teljesebb életet élj.

Ha elhatároztad, hogy felállsz a fotelből és futni kezdesz, akkor nem elég szimplán egy jó futócipő. A következő javaslatokkal szeretnék neked segíteni abban, hogy a futás számodra is óriási élmény legyen.

Jól átgondolt cipőválasztás. A nem megfelelő cipő sérülésekhez vezethet, ezért ha van rá lehetőséged, mindenképpen kérd szaktanácsadó segítségét. Egy valamirevaló boltban számíthatsz arra, hogy a számodra legmegfelelőbb cipőt fogják ajánlani. Választásnál vedd figyelembe, hogy futás közben a lábad előrecsúszik, és egy kicsit felduzzad, különösen nyáron. Érdemes tehát fél, de akár egy számmal is nagyobb méretű cipőt választanod.

Muladi-Piros Gabi hiteles, bevált praktikákkal segíti azokat, akik egészségesebb életmódra szeretnének váltani

Nem szégyen a séta. Kezdőként heti háromszori, kb. félórás kitartó sétával indíts, 2-3 héten át. Ezután válts a kocogás-séta kombinációra. A sétaszünetek lehetővé teszik, hogy tovább tudj edzeni, így fejlődsz, jobb lesz az állóképességed. Ezek a kis beiktatott aktív pihenők egyrészt jó alkalmat adnak arra, hogy szusszanj egyet, rendezd a levegődet, másrészt pedig megóvják az izmokat és ízületeket a sérülésektől.

Az idő a lényeg, nem a táv. A kezdeteknél ne foglalkozz a távolsággal, mérd csak az időt. Hetente 5-10 perccel növeld a futásidőt. Négyhetente pedig iktass be egy úgynevezett kompenzációs hetet, amikor kicsit visszaveszel a terhelésből annak érdekében, hogy a csont- és izomrendszer alkalmazkodhasson.

Rendszeresség. A heti háromszori futás már elegendő rendszerességét ad.

Se többet, se kevesebbet, jobban. Az edzések hatására nő az energiaszinted, az anyagcsere megváltozik, és jó eséllyel egészségesebb ételek kerülnek a tányérodra. Két hiba szokott felmerülni a táplálkozással kapcsolatban. Az egyik, hogy azok akik a fogyás miatt futnak, túlkompenzálják az elégetett kalóriákat, és “jutalomból” többet visznek be mint kellene. Mások épp ellenkezőleg, csökkentik a kalóriabevitelt, és azzal arányosan növelik a megtett távokat. Ez nagymértékű energiavesztéssel jár, ami növeli a sérülések és megbetegedések kockázatát. Próbálj minél több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, egészséges zsírt és sovány fehérjét enni!

Muladi-Piros Gabriella