5 tipp, hogyan vágj bele az életmódváltásba - Balaton Televízió hírportál

5 tipp, hogyan vágj bele az életmódváltásba

Az egészség alapvető szükséglet az élet élményének megtapasztalásához, és nem csak azt jelenti, hogy az orvosod szerint rendben vagy!

Muladi-Piros Gabi vagyok. Testnevelő tanár, ex élsportoló, jelenleg a Piros Életmód és Sportegyesület vezető edzője. Mindenem a sport, a testedzés megszállottja vagyok. Bejegyzéseimmel szeretnék segítséget adni a személyes fejlődésedben, hogy jobbá válj, hogy jobb minőségű, egészségesebb és ezáltal teljesebb életet élj.

Az egészség alapvető szükséglet az élet élményének megtapasztalásához, és nem csak azt jelenti, hogy az orvosod szerint rendben vagy. A te felelősséged, hogy több figyelmet szentelj annak javítására és megőrzésére. Adok néhány tippet, hogyan vágj bele! Szerintem ezek a kulcsfontosságú tényezők a sikereid eléréséhez, illetve az egészséges életmód felé vezető utad első lépései:

1. Tűzd ki a célodat!
Találd meg, hogy téged mi motivál leginkább, hogy mi a célod. Erre a célra kell fókuszálnod, ennek érdekében kell erőfeszítéseket tenned, ez lesz az, ami motivációt ad. Fontos, hogy a kitűzött célod mindig reális, elérhető legyen és a folyamatos, kis léptekkel történő haladásra törekedj. Fő a fokozatosság! A drasztikus változtatások hosszú távon nem vezetnek eredményre.

Fotó: Freepik

 

2. Likvidáld a rossz szokásaidat!
Sajnos a rossz szokásaink függőséget okoznak. Ebből a mókuskerékből kiszállni nagyon nehéz. Mondj nemet mindenre, ami a céljaiddal ellentétes, és ne hagyd magad olyan helyzetbe hozni, melyben kísértésnek vagy kitéve! A rossz szokások az egészséged és az edzéssel kapcsolatos céljaiddal ellentétesek.

3. Edzésre fel!
Az egészséges életmód alappillére a mozgás, a sportolás. Találd meg a számodra legoptimálisabb testedzést. Fontos, hogy valódi élményt nyújtson a számodra, és legyen benne sikerélményed. Ez által találod meg a motivációt a folytatásra.

4. Táplálkozz egészségesen!
“Az vagy, amit megeszel!”- tartja a mondás. Alakítsd át úgy az étrended, hogy kövesse az egészséges táplálkozás alapelveit. Törekedj a rendszerességre és a változatosságra. Cél az optimális táplálkozás, tehát se több, se kevesebb. Egyél jó minőségben, tisztán!

Fotó: Freepik

5. Pihenj, regenerálódj!
Aludj többet, jobban! A pihentető és megfelelő mennyiségű alvás kulcsfontosságú tényező. A hétköznapokban törekedj arra, hogy időben lefeküdj. Kialvatlanul lassabban regenerálódsz, ezáltal megnő az étvágyad, állandóan éhesnek érzed magad, így fennáll a veszélye, hogy nem a megfelelő minőségű és mennyiségű energiával látod el a tested. Naponta legalább 7-8 óra alvást kell biztosítanod magadnak a testi-lelki frissességed érdekében.

Muladi-Piros Gabi