5 tipp, ha télen is szeretnél futni - Balaton Televízió hírportál

5 tipp, ha télen is szeretnél futni

A rendszeres sport hatására megerősödött szervezet kevésbé fogékony a fertőzéses betegségekre.

A téli sportnak nem egyenes következménye a megfázás. Sokan gondolják azt, hogy ha a szabadban edzenek a mínuszok idején, annak betegeskedés lesz a következménye. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor ennek épp az ellenkezője lesz az igaz: a rendszeres sport hatására megerősödött szervezet kevésbé fogékony a fertőzéses betegségekre.

Mire figyelj oda, ha télen kezdenél el futni?

Melegíts be alaposan! Télen merevebbek és sérülékenyebbek az izmok és az ízületek is. A sportsérülések elkerülése érdekében fontos, hogy minden futóedzés elején legalább 10-15 percet szánj a bemelegítésre. Javasolt az ízületeket körkörösen átmozgatni, forgatni. Ne csak a végtagokra koncentrálj, hanem legyen benne fejkörzés és csípőkörzés is.

Fotó: Pexels

Maradj mozgásban!  Ha futás közben megállsz a vizes, izzadt ruhában, akkor annak tényleg könnyen megfázás lehet a vége. Inkább fuss lassabb tempóban, vagy kevesebbet, de a téli futóedzéseken ne állj meg pihenni!

Figyelj a fokozatosságra! Az emberi szervezet alkalmazkodóképessége rendkívüli, ám ehhez időre van szüksége. Ha csak most kezdenéd el a szabadtéri mozgást, akkor nem javasolt a legnagyobb, -10 Celsius fokos fagyok idején belevágnod a futásba. Várj meg egy kicsit “melegebb” időszakot, és akkor kezdj bele, hogy a szervezeted fokozatosan szokhasson hozzá a hideghez.

Fotó: Pexels

Húzz sapkát és kesztyűt! A test hőleadásának mintegy 30-40 %-a a fejen keresztül történik, épp ezért semmiképp se hagyjuk otthon a téli futóedzésnél, de a kesztyű is fontos kelléke a szabadtéri futásnak a legnagyobb mínuszok idején.

 

Futás után SOS vegyél fel száraz ruhát! Ha végeztél az edzéssel, akkor a lehető legrövidebb ideig legyen rajtad a nyirkos, hideg öltözet, mivel eléggé növeli a megfázás esélyét. A legjobb, ha azonnal tudsz zuhanyozni és száraz ruhát felvenni.