Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 21., vasárnap

2800 programot tartottak eddig

Mintegy 2800 esemény zajlott eddig az év eleje óta az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében. A programok az év végéig folytatódnak, több mint háromezer esemény várja az érdeklődőket – mondta a területfejlesztési miniszter Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a régióban 1192, Veszprémben 1608 rendezvény várta a látogatókat az év kezdete és augusztus 31. között. Mint mondta, a járásközpontokba szervezett kiemelt események 92 ezer látogatót vonzottak és 150 ezren látogattak el a régió nyolc legnépszerűbb eseményére.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy több mint 2 millió 200 ezer szállóvendég érkezett a régióba augusztus végéig, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 8,1 százalékkal növekedett az előző évhez képest.     Hangsúlyozta: az év végéig további csaknem 3 ezer eseménnyel várja a program az érdeklődőket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a program megtervezésekor a vendégéjszakák számának növelése, a szezon meghosszabbítása és a veszprémiek programokba való bevonása volt a cél.     Közölte: a veszprémi belvárosba mintegy 1 millió 160 ezer látogató érkezett az említett időszakban, ezen belül mintegy 20 és fél százalékkal növekedett a külföldiek száma az előző évhez képest.     A város új rendezvényterén, a Gyárkertben 52 koncertnapon 72 produkció volt hallható, a programok 150 ezer látogatót vonzottak – mondta.

Nőtt a város kulturális intézményeinek látogatottsága is, a Művészetek Háza 36 ezer, a Laczkó Dezső Múzeum 6 ezer, a Foton Audiovizuális Centrum 10 ezer látogatót vonzott, az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ kihasználtsága 95 százalékos volt.     Hozzátette: Veszprémben 51,7 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek száma csaknem 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.     Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a programok 70 százalékát ingyenesen látogathatták az érdeklődők, örvendetesnek nevezte, hogy az ide érkezők 38 százaléka a tömegközlekedést vette igénybe az utazáshoz júliusban.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke az EKF eseménysorozat tiszteletére készült bélyegsorozatról elmondta, hogy az új sorozat már augusztus eleje óta kapható. Mint mondta, a bélyeget Lakatos Luca grafikusművész alkotása díszíti és a programsorozat kilenc klasztere jelenik meg rajta.     A helyszínen kiadott sajtóanyagban a programsorozat további eseményeiről azt írják: októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, és ugyanezen a héten rendezik meg a Chaconne Fesztivált. Novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit, decemberben pedig a száz éve született Ligeti György zenei örökségét mutatja be a Modern Art Orchestra, majd a Gospel karácsony várja az érdeklődőket.

Mint írják, a hétvégén nyílik Veszprémben a Nemzetközi Ékszerbiennálé, októbertől decemberig pedig az Európai Porcelánmanufaktúrák Találkozója és Kiállítása várja a látogatókat Herenden.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!