Egy háziasszony remek szórakozási lehetőséget lát a számtalan módon felhasználható levendulában, de őszintén szólva a nyári kánikulában már annyira nem élvezem a levendula szörp gyártást. Szerencsére mindig túljutok a holtponton és utána büszkén nézegetem a levendulás produktumaimat.
Pár jó tanács – saját káromon tanulva – a levendula felhasználásáról az étkezésben:
- a kevesebb, ebben az esetben mindig több
- ha valamit extra levendulásra szeretnénk, akkor inkább koncentráljuk a díszítésre, mert nagyon el lehet csúszni a porrá őrölt levendula mennyiségnél, ugyanis, ha túl sokat teszünk a készülő ételben, akkor bizony szappanossá válik az íze
- sose várjunk a levendulától nagy színező erőt, ha valamit tényleg nagyon levendula színűre akarunk, akkor nyúljunk az ételfestékhez (kék/piros)
- a levendula íz nagyon megosztó: lehet rajongani érte és lehet utálni, középút nincs
- a levendula nem minden ételnek áll jól
- a levendulát sok olyan helyen is alkalmazhatjuk, amire talán sosem gondolnánk (pl. fűszer sóknál)
Levendulás házi fagylalt
Hozzávalók:
1 csapott ek szárított levendula virág,
1 ek kristály cukor (kávé darálón ledarálni),
1 tubus sűrített tej (cukrozott),
1 dl tejszín,
1 pohár natúr görög joghurt,
kevés étel festék (piros/kék)
Elkészítése:
A sűrített tejet a tejszínnel elkezdtem verni (lassú fokozaton), hozzáadtam a joghurtot, és a cukros levendula őrleményt is. Végül pár csepp étel festékkel színeztem, egy két fordulattal összekevertem a fagyi alappal, és mehetett is a fagyasztóba. Félidőben egyszer átkevertem.
Fogyasztás előtt egy kis idővel vegyük ki a mélyhűtőből, és már élvezhetjük is ezt a csodás, krémesen lágy fagylaltot!
Levendulás, meggyes/cseresznyés kevert süti
Hozzávalók:
220 g liszt
100 g cukor
2 db tojás
1 dl tej
50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor
125 g margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
1 bögre magozott meggy
Elkészítése:
Készítsünk először is levendulás porcukrot, két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott meggyet/cseresznyét.
Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.
Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék meggyet/cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.
Fotó ésszöveg: Madarász Ildikó