Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 19., péntek

Levendulás receptek I.

Egy háziasszony remek szórakozási lehetőséget lát a számtalan módon felhasználható levendulában, de őszintén szólva a nyári kánikulában már annyira nem élvezem a levendula szörp gyártást. Szerencsére mindig túljutok a holtponton és utána büszkén nézegetem a levendulás produktumaimat.

Pár jó tanács – saját káromon tanulva – a levendula felhasználásáról az étkezésben:

  • a kevesebb, ebben az esetben mindig több
  • ha valamit extra levendulásra szeretnénk, akkor inkább koncentráljuk a díszítésre, mert nagyon el lehet csúszni a porrá őrölt levendula mennyiségnél, ugyanis, ha túl sokat teszünk a készülő ételben, akkor bizony szappanossá válik az íze
  • sose várjunk a levendulától nagy színező erőt, ha valamit tényleg nagyon levendula színűre akarunk, akkor nyúljunk az ételfestékhez (kék/piros)
  • a levendula íz nagyon megosztó: lehet rajongani érte és lehet utálni, középút nincs
  • a levendula nem minden ételnek áll jól
  • a levendulát sok olyan helyen is alkalmazhatjuk, amire talán sosem gondolnánk (pl. fűszer sóknál)

 

Levendulás házi fagylalt

Hozzávalók:

1 csapott ek szárított levendula virág,

1 ek kristály cukor (kávé darálón ledarálni),

1 tubus sűrített tej (cukrozott),

1 dl tejszín,

1 pohár natúr görög joghurt,

kevés étel festék (piros/kék)

Elkészítése:

A sűrített tejet a tejszínnel elkezdtem verni (lassú fokozaton), hozzáadtam a joghurtot, és a cukros levendula őrleményt is. Végül pár csepp étel festékkel színeztem, egy két fordulattal összekevertem a fagyi alappal, és mehetett is a fagyasztóba. Félidőben egyszer átkevertem.

Fogyasztás előtt egy kis idővel vegyük ki a mélyhűtőből, és már élvezhetjük is ezt a csodás, krémesen lágy fagylaltot!

Levendulás, meggyes/cseresznyés kevert süti

Hozzávalók:

220 g liszt

100 g cukor

2 db tojás

1 dl tej

50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor

125 g margarin

1 teáskanál szódabikarbóna

1 bögre magozott meggy

Elkészítése:

Készítsünk először is levendulás porcukrot, két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott meggyet/cseresznyét.

Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.

Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék meggyet/cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.

Fotó ésszöveg: Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!