Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 10., péntek

Sajttorta pofonegyszerűen: csak pár perc összeállítani

Múlt héten úgy hozta a szerencsém, hogy találkozhattam egy igazi hobbi sajt készítővel, aki persze már nem csak sajtokat készít, hanem mindent, ami a sajtkészítés folyamán melléktermékként képződik.
Nála ettem olyan isteni sajttortát, amilyen finomat csak a kedves olvasó el tud képzelni!

Persze én is készítettem már sütés nélküli sajttortát, de igaza van Varga Évának, hogy a minőségi alapanyag mindennek az alfája és omegája.A háziasszonyokat így arra buzdítom, ha lehetőségük van elmenni termelői piacra és ott találkoznak olyan lelkes amatőrökkel, akik már nem csak maguknak készítenek isteni tejtermékeket, hanem a felesleggel már ki is mernek állni, bátran válasszanak a portékáikból, mert otthon a család nagyon hálás lesz a vasárnapi ebéd után!

A sajttortát mindenki szereti, főleg a háziasszonyok, mert a legtöbbjüket sütni sem kell, csak hűteni, így lesz belőle hütemény :).
A sajttorta készítéshez szerencsére nem kell nagy főző, vagy sütő tudománnyal rendelkeznünk! Csak néhány alapanyagra van szükség, amit ha összegyúrunk, összekeverünk és behűtünk, egyszeriben fantasztikus édességgé alakul át! Egy olyan sütés nélkül készíthető sajttorta receptet hoztam, amit tényleg csak pár perc összerakni, a többi már csak a hűtésen és az időn múlik.

Sajttorta sütés nélkül

Fotó: Pixabay

Az alaphoz:
250 g keksz durvára törve vagy darálva
125 g puha vaj
1 evőkanál porcukor (ha a keksz nem édes)

A krémhez:
250 g natúr krémsajt, vagy mascarpone
200 g habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor/ vagy két evőkanál méz

A tetejére:
2 marék bogyós gyümölcs (friss, vagy mirelit)
kevés cukor

Ha a keksz nincs ledarálva, egy lezárható műanyag zacskóba töltjük, majd lezárjuk. Sodrófával jó alaposan átmegyünk rajta, amíg apró szemcsés nem lesz. Ha gyorsabban akarunk végezni, húsklopfolóval is összetörhetjük. A szobahőmérsékletű vajat és az összetört kekszet egy keverőtálba tesszük, majd kézzel jó alaposan elkezdjük összedolgozni. Ha a keksz nem elég édes, hozzáadjuk a cukrot is. A kész alapot egy kapcsos tortaformába egyengetjük.

A habtejszínt konyhai robotgéppel habosra verjük, majd lassú fokozaton hozzákeverjük a sajtkrémhez. A cukorral/mézzel ízlés szerint édesítjük: ha savanyú gyümölcsöt választunk mellé, akkor lehet, hogy picivel több édesítést is elbír a krém. A kész krémet az alapra kanalazzuk, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A bogyós gyümölcsöt egy serpenyőbe öntjük, és alacsony lángon egy kevés cukorral addig főzzük, amíg elkezd krémessé, folyóssá válni az állaga. Tálaláskor a gyümölcsös öntetet a hideg torta szelet tetejére csurgatjuk.

Persze, a krémet bodzaszezonban megbolondíthatjuk friss bodza szörppel, de ilyenkor már ajánlatos egy kis fixálót is a krémbe rakni.

Ha nem akarunk tejszínt használni, akkor így is összeállíthatjuk a krémet: túró, krémtúró, krémsajt, sűrű görög joghurt – amit tovább sűríthetünk Éva tanácsára : egy éjszakára pelenkába teszünk és egész egyszerűen tovább csöpögtetjük.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!