Az ezeregy arcú csirke – Forradalmian új csirkemell receptek a Balaton háziasszonyától

Szóval az a bizonyos csirkemell!

Az a helyzet, hogy már zsenge fiatal koromban is nagyon szerettem a csirkének ezt a bizonyos részét, és ez a rajongás csak kicsit halványult el az évtizedek alatt.
Mindig csodálkoztam anyuékon, hogy ők miért mindig csak a hátát meg a szárnyát, vagy nyakát szopogatják a pörköltből. Azt mondták nekem, hogy azért, mert ők ezt szeretik.

Persze a csirke/tyúk nemesebb részeit, úgy, mint a combját és a mellét mindig mi ettük meg az öcsémmel. Az öcsémé a combja, enyém a melle.
Aztán, ahogy nekünk is gyerekeink lettek, jöttem rá, hogy miért is azt szerették! Nálunk a két fiú között ugyanez az elosztás, egyik egyiket szereti, másik másikat, nekünk meg marad a háta, a szárnya, és bőszen szopogatom a nyakát.

Persze régen nem lehetett kapni csak csirkemellet, úgy, mint ma!
De hála isten, ma már válogathatunk a sokféle, és számtalan helyről származó húsból.
Végtelen számú módon elkészíthetjük, de a tapasztalataimat latba véve a magyarok még mindig két-három-négyféle képen kreálják. Itt az idő változtatni!
Ma kettő, egyszerűen elkészíthető, gyors csirkemell receptet hoztam, ami átment a nagyon szigorú családi szűrőn és azóta az egyik hivatalosan is a kedvencem lett.
Főzzétek, süssétek! Egyetek jót, legyetek jól!

Kelkáposztás csirkemell

 

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
2 db. csirkemell
3 cm. gyömbér
2 gerezd fokhagyma
só, bors
köménymag
kb. 2 dl. főzőtejszín
választott zsiradék (kókusz zsír/olaj)

A kelkáposztát laskára vágom, majd nagyon forró serpenyőben, pár perc alatt roppanósra pirítom, közben sózom, borsozom. A serpenyőből kiszedve melegen tartom.
A csirkemellet csíkokra vágom, a zsiradékon hirtelen megsütöm, sózom, borozom, ráreszelem a gyömbért, a fokhagymát, és meghintem kb. 1 teáskanál köménymaggal. Ha a hús megpuhult, ráöntöm a tejszínt és kiforralom. A káposztával összekeverve tálalom.

Mézes-citromos-gyömbéres csirkemell madársalátával

Hozzávalók:

2 db. csirkemell
3 ek. olaj
só, bors
1 citrom
3 cm gyömbér
2 ek. méz
+madársaláta
2 db. mandarin
olívaolaj

A csirkemelleket befűszerezem sóval, borssal, reszelt citromhéjjal,és gyömbérrel, valamint kevés mézzel.
Hirtelen serpenyőben kisütöm, jót tesz neki, ha kb. egy órát fűszeresen állni hagyjuk.
A madársalátát a citromléből, az olívaolajból, só és bors hozzáadásával képezett dresszinggel meglocsolom, majd hozzáadom a mandarin darabokat. Ennek a tetejére ültetem rá a kisütött csirkemell szeleteket.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!