Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei geotúra - Balaton Televízió hírportál
2018. január 14.

Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei geotúra

Egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvételének is tanúja lehetsz!

A geotúra a Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel. Bemelegítésül felsétálhatsz a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében.

A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik majd föléd: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig olivin zárványok. Vulkánusz isten még számos egyéb ásvány- és kőzettani csemegét is rakott vizsga-remekébe, ami csak arra vár, hogy felfedezd!

Ez és még sok más izgalom vár ezen a geotúrán!

A túrára előzetes jelentkezés telefonon vagy emailben szükséges a túravezetőnél. A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2018. január 13.) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna+36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu
Web: BFNP