Nem épülhet apartmanhotel a Kerekedi-öbölben!

Nem találták megalapozottnak a Kerekedi-öböl területének átminősítési kérelmét az illetékes hatóságok, így nem épülhet újabb hotel a tó partjára – közölte az Összefogás a Balatonért civilszervezet, írta meg a merce.hu.

Az egyesület beszámolt róla, „a tulajdonos olyan földterületeken szándékozott építkezni, aminek közvetlen szomszédságában természetvédelmi terület, Natura 2000 védettségű területek vannak, közvetlenül a Balatonhoz csatlakozva,”. A hatóságok szerencsére belátták, hogy visszafordíthatatlan, természet károsító folyamatok indulnának el és ezért nem is adtak engedélyt a terület átminősítésére.

A civilek július 26-án feljelentést tettek, mert Csopakon a tulajdonos nagymértékű fakivágásba kezdett az erdőben. Ezen kívül megkeresték Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét is, valamint a Veszprém megyei kormányhivatalt. A civilek fotókkal dokumentálták a történéseket.

A feljelentés dacára július 29-re a teljes, érintett területen letarolták az erdőt. Két nap múlva tüntetést tartottak a civilek és az erdőirtás, környezetkárosítás ellen tiltakozó helyiek. Aláírásgyűjtés is indult az ügyben, amit 2300 helyi alá is írt, illetve a rendőrség a terület tulajdonosát a fairtás miatt eljárás alá vonta.

Az illetékes kormányhivatal lefolytatta az eljárást és megállapította, hogy a fakivágás illegális volt, és hogy a Kerekedi-öbölhöz a terület tulajdonosa által tervezett apartmanház-komplexum sem épülhet meg, éppen a Natura 2000 besorolásra való tekintettel.

A Kerekedi-öböl melletti természetvédelmi terület összesen 64 hektáros, Csopak és Balatonfüred között húzódik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelmét élvezi 1992 óta, mint az északi part mára szinte egyetlen, érintetlen tó-partszakasza.

Az Összefogás a Balatonért civil egyesület a hivatalos Facebook oldalán közölte, eredetileg szeptember 26-án tiltakozó felvonulást akartak szervezni, amit átminősítenek ünnepléssé, ahol valamit szeretnének bejelenteni.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Három játékos távozik

A két holland világbajnok és a német kapus, Eckerle távozásának körülményeiről Fodor János, az SKC ügyvezetője és Zdravko Zovko, a csapat vezetőedzője beszélt a Balaton-parti

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2020 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!