Saját hagyományaikat tanulják

Hegymagasra érkezett A Táncházak vendégségben program, amely segít a falvakban élőknek visszatanulni régi hagyományaikat.
970x250

A programot a Tördemic Néptáncegyüttes hívta életre, Hegymagason az ott már feledésbe merült helyi néphagyományt, a Zöldágjárást segítették újratanulni a faluban élőknek.

A hagyomány felelevenítése 30 éves kutatómunka eredménye. A zenetudományi intézet anyagából Kerényi György és Gábor Judit kutatta fel például a Balaton-felvidéki zöldágazást, amelynek hegymagasi verzióját a helyi Tóth Terézia és Tóth Rozália adta át. A gyűjtők rögzítették az asszonyok énekét, a hangfelvételt hallgatva megtanulták a helyiek, akik bekapcsolódtak a zöldágazásba is. Így már nincs akadálya, hogy húsvétkor saját hagyományukat éltessék, az eredeti játékot játsszák a falu főutcáján.

Hegymagason kicsik és nagyok szeretnék éltetni a hagyományokat, örömmel megtanulták a zöldágazást, majd párválasztó játékokat játszottak

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2020 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!