Fehérek, vörösek, gyömbér és áfonya

970x250

Badacsonytördemicen a legjobb helyi, Somogy és Vas megyei borokból készült forralt borokkal versengtek a vidám fakanál forgatók szombaton a Faluház udvarán.

Az immár XVI. alkalommal megrendezett hagyományos forraltbor-főző versenyen 23 csapat méretett meg, jobbnál jobb italokkal. Az programot minden évben egy, a településhez köthető híresség emlékére rendezik, idén is az ország minden tájáról érkeztek nevezők. Ezúttal Tatay Sándor és Takács Mária házasság kötésének évfordulójára emlékeztek az eseménnyel.

 A megnyitó ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a Balaton-felvidék ne csak nyáron, hanem lehetőleg egész évben legyen a turisták célpontja.

– Messze nem mondhatjuk még, hogy a téli szezonban is annyian vannak, mint nyáron, de az ilyen és ehhez hasonló programok segítenek elérni ezt a célt. A nyári szezonban már nem várható, hogy több turista érkezzen, de a programok színvonalán még lehet javítani – mondta Fenyvesi Zoltán és hangsúlyozta, hogy a verseny része az együttlét, a csapatépítés is.

Horváth Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az első években csak néhány csapat vett részt a versenyen a mindenki karácsonya keretében. Aztán jött a verseny ötlete. Köszönte, hogy idén is eljöttek sokan az ország távoli pontjairól is a versenyre.

Répás József Kiskunlacháza polgármestere bevallotta, hogy ő a bort nyersen jobban szereti, mint főzve, de ígérte, azért végig kóstolja a bográcsok tartalmát. Szakács Péter atya megáldotta a rendezvényt, amelynek zsűrijében Tatay Ágota, Répás József, Vastag Gábor keramikus és Gellei Imre, labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya bírálta a forró finomságokat.

A Jövőnkért Egyesület tagjai minden főzőversenyen ott vannak, most sem hiányozhattak

 

A versenyen indult a szomszédos Nemesgulács képviselő-testülete, barátaival főzött Pápai Jani és a Megborultak sem akart kimaradni a mókából. Indult a Bólya bor, a Csókosok, a programot mindig lelkesen támogató karcagi Konok kunok csapata, főzött a helyi önkormányzat Retye-rutya vállalati dolgozóinak köre és a Badacsonytördemic Községért Alapítvány is. A helyi ifjúsági és sportegyesület badacsonyi fehér bort főzött, melyet narancshéjjal pirított cukorra öntöttek. A Somogysámsoni polgárőrök csapata első ízben vett részt a versenyen, de vendégként már megtapasztalhatták a szürkemarha-főzőverseny jó hangulatát és úgy érezték, nem hagyhatják ki a téli programot. Helyi merlot adta a főztjük alapját. A kunbaracsiak fehér és vörös borból is főztek, a kőszegiek úgy érezték, inkább hazai bort hoznak Badacsonyba. Gyümölcsös illatút választottak, és mindent elkövettek, hogy megvédjék tavaly szerzett első helyüket, valamint jól mulassanak közben. A somlóvásárhelyiek juhfarkkal érkeztek, a helyi Jövőnkért Egyesület tagjai a nagymama receptjét vették elő, aztán narancshéjjal ízesítettek. Vaddisznó pörköltet is főztek a Cserszegtomaji Muslincák, akik természetesen cserszegi fűszeresből készítették a forralt bort. Klasszikus módon ízesítettek esküdve arra, hogy a siker titka a jó alapanyag. Egyikük saját borát hozták, amely érdekében a csapat egész évben önzetlenül, legfeljebb pár pohár borért kapál lelkesen, amikor kell. A badacsonyi Franz Posch ezúttal is egy személyes csapatát indította a versenyen, puncsot készített vörösborral, aszalt áfonyával, mazsolával, rummal, citrommal, mézzel és klasszikus fűszerekkel. A táncos lábú gyerekeknek teát is főztek a Tördemic Néptánc Egyesület tagjai, ők Szent György-hegyi olaszrizlingből főztek hagyományos fűszerekkel, a táncosok pedig műsorukkal színesítették a programot.

Benigna barátaival első alkalommal főzött a versenyen, a helyi fiatalok arányát javítva

Az Ökoturisztikai Látogatóközpont lelkes tagjai alma és narancs karikákat, aszalt szilvát, citromot tettek a korkováni roséba. Az Olsen Banda a Budafoki fiúkkal együtt boldogult vegyes fehér borral. Előbbi csapatot a helyi fiatal férfiak és elszármazott barátaik erősítették. A tagok főztek már korábban is a versenyen, de más néven. Most a mellettük ügyeskedő budafokiak gyömbérjét is belefőzték a borba. Benignáék első ízben versengtek, a helyi fiatalok triója a száraz olaszrizlingre voksolt, amely a falubeli dűlőből származott. A Vépi Baráti Kör kardamommal fűszerezett, a meszetegnyői önkormányzat csapata pedig ezúttal sem hagyta otthon a jó féle almás rétest. Cabernet sauvignon és franc került a bográcsukba, aszalt szilvával és áfonyával, valamint rozmaring ágakkal a klasszikus fűszerek mellett. A várpalota Badacsonyi dűlőről saját vörös boraikat hozták az ottani gazdák, ahogy évek óta rendszeresen. Ezúttal összeöntöttek kékfrankost, merlot, othello, zweigelt, hogy mindannyiukat képviseljék. Két éve ők bizonyultak a legjobb forralt bort főzőknek, idén karamellizált cukorral indították a főzést, vanília rudat is csempésztek a borba, de vigyáztak, hogy annak jellege megmaradjon. A nap hangulatát Krizsik Alfonz színművész fokozta.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2020 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!