Különleges vöröslencse krémleves recept egyenesen a Fonyódi Kolbászfesztiválról - Balaton Televízió

Különleges vöröslencse krémleves recept egyenesen a Fonyódi Kolbászfesztiválról

Nincs rántás, semmi liszt, semmi tejszín, semmi tejföl, ez maga a színtiszta ízek kavalkádja, a leves magát sűríti!

Az idei Fonyódi Kolbászfesztivál gasztroblogger bemutatójára két étellel készültem : vöröslencse krémlevest főztem kolbász chipsz-el és balzsamecettel, valamint finom puliszkát, amit megsütöttem juhtúróval és persze kolbásszal, majd jól meglocsoltam tejföllel. Most a vöröslencse leves receptjét mutatom meg nektek.

Hogy miért fontos télen lencsét enni?

Fotó forrása: Wikipédia
  • Tele van fehérjével.
  • A vöröslencse áztatást sem igényel, hisz 15 perc alatt elkészül (azaz ennyi idő alatt már félig szét is fő).
  • Bár igen magas a lencse szénhidráttartalma(50-60 %), glikémiás indexe mégis alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után.
  • A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse természetes formában tartalmaz mégrostokat, A-vitamint, B1- és B2-vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

Tehát lencsére fel!
Ez a mostani vöröslencse leves azért is isteni, mert csupa jótékony hatása van az egészségünk megtartására, hisz a gyömbér és fokhagyma együttese remekül véd a téli bacilusokkal teli időszakban.

Vöröslencse krémleves, balzsamecettel és kolbásszal

Hozzávalók

• 1 kisebb vöröshagyma
• 15 dkg sárgarépa
• 2 teáskanál paradicsompüré
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 kis darabka gyömbér
• 1 kávéskanál őrölt koriander
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 mokkáskanál római kömény
• 15-20 dkg vöröslencse
• 8-10 dl zöldség alaplé

A vöröshagymát kevés olajon megpárolom, majd hozzáadom a karikára vágott répát, majd jöhet a sűrített paradicsom, amit szintén kicsit megpirítok. Ezután hozzáadom a karikára vágott gyömbért, a fokhagymát. Fűszerezem köménnyel, paprikával és a durvára őrölt korianderrel, majd hozzáadom a lencsét és felöntöm az alaplével. Sózás és borsozás után kb. 15-20 perc alatt készre főzöm. (A vöröslencsének ennyi idő is elég és előzetes áztatás nélkül is meg-, illetve majdnem szétfő ennyi idő alatt)
Ezután botmixerrel krémessé teszem.
Nincs rántás, semmi liszt, semmi tejszín, semmi tejföl, ez maga a színtiszta ízek kavalkádja, a leves magát sűríti!

Ez már így magában is teljesen megállja a helyét, de ha mindenképp szeretnétek bele levesbetétet, akkor az alábbiak közül lehet bátran választani:
1. pirított kenyérkockák (lehetőleg rozskenyérből)
2. egy kolbászból vágjatok minél vékonyabb szeleteket és forró serpenyőben pirítsátok őket ropogósra és máris kész a kolbász-chipsz
3. bármilyen másfajta lencsét főzzetek félpuhára és szórjátok a levesbe, majd locsoljátok meg egy pár csepp balzsamecettel.

Madarász Ildikó

Ildikó nem csak ír, de remek gasztroműsora is van, amelynek adásait a Balaton Televízió Youtube csatornáján is megtalálod! Kattints a képre most, és iratkozz fel a csatornára!