Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 23., kedd

Kardamom, a tavaszi méregtelenítés fűszere

A kardamom óvja a sejtjeinket és fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

A kardamom eredete

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb, de létezik fekete változata is, ennek termése kissé nagyobb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt, és Délkelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket.

Fotó: Pixabay
A kardamom hatása

Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, védi, de méregtelenítő hatású is egyben. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

Mire használhatjuk?

A kardamom Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk!

Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz: megbolondíthatjuk vele a tejberizst vagy panna cottát, de a répatortát, mindenféle lekvárt vagy chutneyt is. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!