Húsvét utáni morzsaparti - különleges receptek az ünnep után, szabadon

Húsvét utáni morzsaparti – különleges receptek az ünnep után, szabadon

Amikor egy takarosnak mondott háziasszony nekiáll kombinálni, mindenki készítheti az ízlelőbimbóit.

Azt hiszem, én nagyon szeretem a főtt sonkát, sőt, szinte rajongója vagyok, de megmondom őszintén, hogy olyan szerda felé – a húsvétot követő hét szerdájáról beszélek – már nem akkora lelkesedéssel nyúlok a maradékhoz.
Ilyenkor egy takarosnak mondott háziasszony nekiáll kombinálni és főtt sonkás receptek után kutatni.

Persze, ha tojás is maradt, akkor ugye magától értetődik a rakott krumpli lehetősége, de én úgy döntöttem, hogy az idén juszt se készítek, hanem inkább kipróbálok új irányokat.
Így születtek meg az alábbi receptek.
Persze a húsvéti morzsa parti ezer és ezer receptet rejt magában, és lehet, hogy az újjászületett étel finomabb lesz, mint az eredeti.
Én most a maradék főtt sonka, illetve a locsolásból beszerzett tojások újrahasznosítását mutatom be.

Zsidó tojás változatok

Hozzávalók
I.
6-8 tojás
2-3 kanál kacsazsír

bors
újhagyma

II.
+ az előzőekhez kacsamáj, vagy libamáj, vagy csirkemáj
újhagyma helyett lilahagyma
mustár
tejföl

A tojásokat a reszelő kislyukú részén lereszeljük, majd hozzáadjuk a folyós kacsazsírt, sózzuk, borsozzuk és a fél csokor újhagymát apróra vágva beleszeljük. Összekeverve, pár órát a hűtőszekrényben érlelve, isteni tojáskrémet kapunk.
A bőségesebb változatban a lilahagymát kacsazsíron megpároljuk, majd rádobva a májat, hirtelen készre sütjük. A kihűlt májat szintén lereszeljük és a tojáskrémhez adjuk. Isteni reggeli vagy vacsora válhat belőle.

Sonka krémes párnák, vagy tekercsek

Hozzávalók
1 csg. leveles tészta
1 csg. pizza tészta
maradék sonka
1 vöröshagyma
mustár
tejszínes torma
tejföl
sajt

A sonkát húsdarálóval ledaráljuk, majd a vöröshagymát is utánadaráljuk.
A többi hozzávalót hozzáadjuk és krémesre keverjük.
Az így elkészült sonkakrémet akár pirítósra is kenhetjük.
Én két módon használtam fel, az egyik módszer az volt, hogy a pizza tésztát kentem meg vele, és feltekerve sütöttem meg, így kapva egy kelt tésztát, sonkás tekercset, a másik részével pedig a vajas tésztát töltöttem meg vele és így sütöttem ki – a vajas tésztát kiolvadás után vékonyra nyújtottam, pogácsa szaggatóval köröket szúrtam ki belőle, majd felvert tojással megkenve, kis sonkakrém halmokat tettem rá, és összehajtva rögzítettem, villával pedig kis mintát nyomtam az egyes párnákra.
Kb. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép pirosra sütöttem őket. Persze a tetejüket is megkentem felvert tojással.

El kell mondanom, hogy nem hiába írtam azt, hogy majdnem hogy csak finomabb lett a maradékból készült étel, mint az eredeti, mert egyik fiúnknak ez volt a véleménye a tekercseket habzsolva…

Madarász Ildikó