Miből veszi észre egy balatoni ember, hogy közeleg a nyár?

Az, hogy tavasz van, el nem vitatott tény. Egy balatoni ember, ha nem is látná a nyíló ibolyákat, a virágzó fákat, a hajladozó fejű tulipánokat, akkor is tudná, hogy itt a tavasz, és közeleg a nyár! Miből is? Hát akkor hadd soroljam:

– Előbújt „Rambo” a téli csigaházából és már rajta is van az ikonikussá vált piros rövid-rövid-rövid nadrágja. Már olyan napbarnított, mintha most jött volna meg a horvát tengerparti nyaralásról és az izmait is kezdi újranöveszteni.

– Kirajzottak a motorosok, mindenki megmutatja a legújabb szerzeményét, vagy a régi szerzeményén az új alkatrészeket.

– A hotel- és apartman-tulajdonosok feleszméltek, hogy nő a fű és már két hete mindkét nap a hétvégén, fűnyírók táncát/ nászát hallhatjuk, természetesen jó korán, mert nagy a telek.

– Már csak két hétig lesz menü a környező éttermekben, mert jön a szezon ezerrel és a Balaton parti ember, aki nyáron is a hivatalba jár be dolgozni napi nyolc órában, már nem kap sehol se „csumit”, mert erre a négy hónapra kiírják őt a vendégkörből.

– A közvetlen parti futás lassan lehetetlen kacsázó manőverek nélkül, mert a jó idő kicsalogatta a szerelmespárokat a vízhez, és az andalgás nem feltételez figyelmet, így simán ráfuthatunk egy épp búgó párra, akik csukott szemmel adják át magukat egymásnak, miközben lépnek, hol jobbra, hol balra…kontroll nélkül!

– Kinyitottak a fagyisok. A lángososok még tataroznak, vagy még alkalmazottat keresnek, persze egész szezonra, akikkel a tatarozást is elvégeztetik.

– A kalózhajó standját asztalosok lepték el a kikötőben és gőzerővel folyik a fejlesztés: kis bővítés, kis csiszolás, újralakkozás, és nagyratörő álmok a 2018-as szezont illetőleg.

– A kávézók teraszai kinyitottak és benépesültek. Persze, a balatoni ember ritkán ül le egy kávéra egy ilyen vendéglátó egységnél, mert … mert nem tudom miért… talán feszélyezik a körülötte ülők hanyag, ráérős mozdulatai, vagy a tudat, hogy rajta kívül mindenki más tavaszol/nyaral, miközben ő legfeljebb üzleti megbeszéléseket szervez ide, amikor ugye a lazaság, a kikapcsolódás apró rezdülése sem éri el, hisz üzletek múlnak két korty kávé ivása közben!

De tavasz van, vagy már majdnem nyár – a hőmérsékletet figyelembe véve – és ennek, legyünk akár Balatoniak, akár nem, mindenki örül. Persze a víz ilyenkor a legszebb, meg persze ősszel.

A szúnyogok még nem csípnek, mert még nem keltek ki, a nap még nem éget, az aszfalt még nem olvad, közlekedni is lehet még a városban.A gyros pitában még akciós: egyet fizet, kettőt vihet… és még limonádét is ihatunk hozzá.

Az akciós heti pizzát még ehetjük pár hétig, és ha nem túl sok a munka az irodában, és a főnök is épp vidéken tárgyal, akkor kicsit hosszítva az ebédidőt, mi is kiülhetünk a teraszra és ott az arcunkat süttetve várhatjuk a frissen, a kemencéből kivett „négyévszakot” ,hogy egy órára mi is NEM BALATONIKÉNT élvezhessük a Balatoniságot.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!